WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Vega 40 Year Old 1977 North Star Spirits

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, september 09, 2018 20:56:44

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Vega 40 Year Old 1977/2018, Blended Malt, North Star Spirits, 400 bts
Kleur: brons
ABV: 43.1%

Cola Vega

Herinnert u zich de Vega 23 Year Old 1993 nog? Die was absoluut geweldig, naar mijn onbescheiden mening. En enkele maanden geleden kwam de tweede Vega uit, maar nu hebben alle componenten – stuk voor stuk Speyside malts – maar liefst 40 jaar gerijpt! Ze werden immers allemaal gestookt in 1977 – het jaar waarin Star Wars op het witte doek belanden (om maar iets te noemen).

OMG, wat een zalige neus. Allerhande rode en donkere vruchten in een stoofpotje, overgoten met een sausje van cassissiroop en besprenkeld met… cola zero! Doe daar nog een klein beetje kruiden van het hout bij, alsook sigarenkistje en stoffige boeken. Amandelen en rozijnen, lampolie en vers ingevet leder. Na 40 jaar op vat vertoont deze verrassend weinig hout, moet ik zeggen. Hij is erg smeuïg, rond, zoet en bijzonder aromatisch.

Een engeltje plast op mijn tong! Olieachtig en licht gekruid, verovert deze whisky je smaakpapillen met zijn zachte toetsen van walnoten, chocoladecake, pruimen, rode bessen, krieken, pruimtabak en ahornsiroop. Hij wordt zelfs mierzoet, maar het stoort niet in het minst, integendeel. Qua kruiden denk ik vooral aan kruidnagel en wat gekonfijte gember. Een frisse toets van munt en het ontbreken van zware toetsen van het hout (wat je zou verwachten na 4 decennia) zorgen dat hij zijn leeftijd kan loochenen. Erg gebalanceerd!

In de finish krijg ik nog een verrassende toets van pompelmoes, lichtjes bitter. De afdronk blijft alvast lekker lang hangen.

Geweldige whisky! Ondertussen al lang uitverkocht, natuurlijk. En op de tweedehandsmarkt betaal je al gauw 300 EUR, wat meer dan het dubbele is van de originele – belachelijk goedkope – prijs. Oh, ja, er is ondertussen ook een Vega 41 Year Old 1976, maar daar kon ik geen fles (noch sample) van te pakken krijgen.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)