WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Amrut Portnova

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, september 05, 2018 19:33:58

Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut Portnova, OB 2011, Port Pipes, 720 bts
Kleur: brons
ABV: 62.1%

Geflambeerde Banaan

Zoals de naam al doet vermoeden, werd deze Indiase malt – na een rijpingsperiode op zowel refill bourbon als nieuwe Amerikaanse eik -gefinished op portovaten en… dan weer terug op bourbonvaten gestoken voor een finale finish. Hij werd gelanceerd in 2011. Het experiment – want dat is het toch, volgens mij – leverde slechts 720 flessen op, weliswaar op 62.1% ABV.

De neus barst van het fruit met vijgen, frambozen, aardbeien en bosbessen in de hoofdrol. Al heel snel komt daar chocolade, leder en iets van pruimtabak bij. Dit was zeker een heel actief portovat! Vreemd genoeg moet ik zelfs na enkele ogenblikken aan een flinke rum denken, met geflambeerde banaan, crème brûlée en iets van hazelnoten. Erg aromatisch. Met water wordt hij wat herbaler, maar zijn zoete fruitigheid verliest hij niet – verre van!

Stevige aanzet, zonder te branden. Olieachtig en rijk, maar de invloed van het portovat is nu nog meer geprononceerd. De Indiase kruiden tekenen eveneens present met curry, kardemom, gember en ketjap. Mooie fruitigheid, toch. Tabak en leder zijn nooit veraf. Met een lepeltje water komt hij mooi open: tropisch fruit, aangevuld met kruiden en chocolade.


De finish is behoorlijk lang – geen verrassing – en behoudt de kruidigheid, terwijl het rode fruit langzaam de overhand krijgt.


Indrukwekkende release van Amrut, die blijft verbazen (nou, ja, we zijn het ondertussen gewoon) met zijn prachtige malts.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)