WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wijndomein Waes

EventsGeplaatst door Mark Dermul di, september 04, 2018 21:41:59

Onder het motto ‘het moet niet altijd whisky zijn’ durf ik al wel eens over het spreekwoordelijke muurtje te loeren, zoals u weet. Naast meer dan 3500 whisky tasting notes staan er immers ook al enkele honderden andere drink notes op het blog. Zo ook wijn.

En misschien herinnert u zich deze nog: Waes Wit 2016 en Waes Rood 2015, twee wijnen van Wijndomein Waes uit Zwijnaarde. Welnu, afgelopen zondag – 26 augustus – hield Waes opendeur, dus trokken Dearly Beloved en ik er op uit om deze lokale wijnboer beter te leren kennen.

Het domein beschikt momenteel over 4 wijngaarden, maar enkel het veld van zo’n halve hectare waarmee het allemaal begon in 2005 wordt momenteel gebruikt voor de oogst. De andere velden zijn momenteel weliswaar beplant, maar de oogst hiervan laat nog even op zich wachten. Eens ook de druiven op die wijngaarden kunnen geplukt worden, zal de opbrengst maar liefst verachtvoudigen!

Waes heeft bewust gekozen voor resistente druivenrassen, wat de noodzaak voor pesticiden en andere sproeimiddelen drastisch naar beneden brengt. Voor hun witte wijnen maken ze gebruik van de rassen Solaris en Bianca, voor hun rode wijn is dat Rondo, Regent en Leon Millot.

Naast het Belgische klimaat – wat roet in het eten kan gooien indien het voorjaar te warm en de zomers te nat zijn – hebben de wijngaarden nog enkele andere vijanden: vogels, wespen en konijnen. De gevederde en gevleugelde vrienden pikken graag een druifje mee, terwijl de pluizige viervoeters maar wat graag aan de jonge stammen knagen. Vandaar dat alle wijnstokken grondig beschermd worden.

Tijdens onze rondleiding – met een prima uitleg door Benny Vandenberghe (die hier al jarenlang de handen uit de mouwen steekt – kregen we achtergrondinformatie over de druiven, het werk op de wijngaarden en hoe de productie verder in zijn werk gaat. Zo wordt gebruik gemaakt van trage persing (in verschillende etappes) en wordt de witte wijn opgevoed in inox tanks, terwijl de rode wijn enkele maanden wordt opgevoed op Amerikaanse en Europese eik.

Na afloop van de rondleiding werden we in de mogelijkheid gesteld om zowel de witte als de rode wijn te proeven, maar liefhebbers van een Brut Rosé kwamen ook aan hun trekken. Deze mousserende roze landwijn is helaas slechts heel beperkt beschikbaar en kon niet eens ter plekke gekocht worden. Deze wijn wordt immers ‘tussen soep en patatten’ gemaakt, wanneer de wijnboer hier tijd voor kan vrijmaken. Maar de meeste energie gaat dus naar de Waes Wit en Waes Rood.

En de wijnen doen het goed. Van de oplage van 2000 (van zowel wit als rood), die rond oktober verschijnt, is in december nog amper iets te vinden. Het feit dat de Waes Wit al 5 jaar op rij in de prijzen valt (4x goud en 1x zilver) zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.

Overigens geniet Waes de appelatie Vlaamse Landwijn en heeft bovendien de Beschermde Geografische Aanduiding ‘100% Belgische Wijn’, wat impliceert dat de wijn uitsluitend gemaakt worden van druiven van eigen teelt.

Wij – Dearly Beloved en ikzelf – hebben een kleine voorraad liggen, maar hopen stiekem binnenkort nieuws te krijgen over de Brut Rosé. Die willen we wat graag op het menu zetten met de feestdagen!

Voor meer informatie over Wijndomein Waes, verwijs ik u graag door naar hun verzorgde website.

Wijndomein Waes
Sint Eloymeersch, Zwijnaarde
info@wijndomeinwaes.be

  • Reacties(0)