WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach Strikes Back

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul za, augustus 11, 2018 07:07:51

Vooreerst mijn excuses voor de onnozele titel van dit stukje. Ik liet me leiden door mijn favoriete Star Wars film (voor wie nog niet kan volgen: The Empire Strikes Back). Maar Mortlach komt effectief terug met een nieuwe standaardrange.

Mortlach 12 Year Old – The Wee Witchie
Mortlach 16 Year Old – Distiller’s Dram
Mortlach 20 Year Old – Cowie’s Blue Seal

De reden? De premiumisation van enkele jaren geleden heeft blijkbaar niet zo goed uitgepakt voor The Beast of Dufftown.

Herinnert u zich deze blogpost nog? Ik was in mei 2015 te gast op de Mortlach Benelux Release te Brussel, waarin we – toegegeven – bijzonder werden verwend door Diageo met een heerlijk diner en degelijke uitleg over deze malt door de lieftallige (toenmalige) Brand Ambassador Georgie Bell.

Maar ondanks de verwennerij was het ongeloof groot toen de prijzen bekend werden gemaakt van de (toen) nieuwe range. Ik herhaal ze nog even hieronder (omgerekend naar EUR per 70cl).

Mortlach Rare Old (NAS) : 100 EUR
Mortlach 18 Year Old : 350 EUR
Mortlach 25 Year Old : 1075 EUR

De uitleg toen was dat we Mortlach – ook wel ‘The Wild Child of Speyside’ – als de grand cru onder de Speysiders moesten zien, alsook het feit dat er slechts zeer beperkte voorraden meer waren. Beide argumenten lijken met de nieuwe release ontkracht te worden.

En hoewel we dat jammer vinden en Diageo hierdoor wat aan geloofwaardigheid inboet (of zijn eer als ‘Empire’ alle eer aandoet is misschien juister), kunnen we toch alleen maar blij zijn dat ze de klachten van de whiskyfans hebben gehoord en er naar handelen (of zou het vooral de stem van de aandeelhouder geweest zijn?). Wat er ook van zij, de nieuwe Mortlach is weer geprijsd voor de normale sterveling.

De nieuwe range van Mortlach komt terug in flessen van 70cl en zal wederom betaalbaar(der) worden!

Mortlach 12 Year Old : ongeveer 55 EUR
Mortlach 16 Year Old : ongeveer 90 EUR
Mortlach 20 Year Old : ongeveer 225 EUR

Wanneer ze precies op de markt komen, is nog niet bekend gemaakt. Ik vermoed in het najaar, maar alleszins voor de feestdagen.

May the Malt be with you!  • Reacties(0)