WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Scotia 9 Year Old 2008 Kintra

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, augustus 10, 2018 07:18:50

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 9 Year Old 2008/2018 Kintra Single Cask Collection, Cask #369, 239 bts
Kleur: goud
ABV: 55.9%

Hit!

Glen Scotia is voor mij altijd een spannend moment, want het is dikwijls – in mijn (on)bescheiden mening – hit or miss. En ik heb al evenveel hits als misses gehad met deze Campbeltowner, dus ja… Dit jonge single cask werd gebotteld door Kintra, de Nederlandse onafhankelijke bottelaar bestierd door de immer sympathieke Erik Molenaar (die we natuurlijk ook kennen van zijn Wagging Finger Distillery).

Heerlijke fruitige neus op kruisbessen, bloedappelsienen, toffee, amandelnoten en verse vijgen. Er zit een toets in als van houtlijm, maar in dit geval werkt het versterkend en is het absoluut geen off-note. Nog iets van gekonfijte ananas en zelfs wat yoghurt zonder dat ik er helemaal de vinger op kan leggen. Zacht gekruid, tikkeltje groen. Crème brûlée. En het obligate spoortje rook. Deze neus is outstanding.

De aanzet is een stevige en bijzonder kruidige trap tegen je tanden. Hola! Niet voor broekventjes. Maar eens je smaakpapillen tot rust kunnen komen, wordt je getrakteerd om een zalig smakenpalet met toffee, amandelpasta, gekonfijte ananas, kruisbessen en het sap van een pijnboom. De turf zorgt toch voor een heuse rookontwikkeling, zonder te gaan domineren. Hij is verrassend helder en fruitig.

De afdronk is bijzonder lang en soothing.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat deze Glen Scotia complex, heerlijk en een aanrader is. Zo’n 75 EUR. Niet twijfelen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)