WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Ron 1914 Edicion Gatun

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 28, 2018 08:48:26

Bottelaar: Ron 1914
Regio: Panama
Fles: Ron 1914 Edicion Gatun
Kleur: koper
ABV: 41.3%

Allemansvriend

Op Spirits in the Sky 2017 – zonder meer het beste whisky- en spiritsfestival van de Benelux – ontdekte ik deze nieuwe rum, zopas op de markt gebracht door de Rum of Panama Corporation. Ron 1914 is een huldiging aan het jaar waarin het Panama-kanaal open ging. De 1914 Edicion Gatun is een blend van rum die tussen de 12 en 22 jaar oud zijn die rijpten op ex-bourbonvaten, gedistilleerd in de provincie Herrera. Het suikerriet komt van traditionele teeltgebieden uit Panama. Gatun is trouwens het kleine stadje aan de Atlantische zijde van Panana dat nu eerder een ghost town is.

De neus heeft best wel wat tijd nodig om open te komen, maar eens dat gebeurt krijg je een mooie, harmonieuze mix van karamel, vanille en melkchocolade met appelsien en banaan, maar ook een hint van pruimenlikeur, in de mix. Hij is betrekkelijk licht, maar niet onaardig.

Hoewel de body wat aan de lichte kant is, valt de smaak erg mee. Typische zoetigheid van suikerriet met hints van banaan en appelsien. Dat wordt hier nog aangevuld met wat noten en zelfs nougat. Iets van marsepein. Een tikkeltje floraal zonder storend te worden. De kruiden zijn eerder zacht, hoewel kaneel onmiskenbaar is.

De afdronk is eerder kort, maar wel mierzoet.

Erg drinkbare rum. Een soort allemansvriend. Schenk dit aan iemand die nog nooit rum dronk en je zal complimenten krijgen. Doe jezelf een plezier en zet je in de zon met een flinke scheut van deze rum, met een ijsblokje (niet sakkeren, doen!).

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)