WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rittenhouse Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 11, 2018 06:25:54

Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Rittenhouse Rye, Straight Rye Whiskey, OB 2014, 100 Proof Bottled-in-Bond
Kleur: brons
ABV: 50%

Verrassend Zacht

Hoewel Rittenhouse eigenlijk een stijl van roggewhiskey uit Pennsylvania is (Philadelphia, om precies te zijn), wordt hij gestookt bij Heaven Hill, die het merk decennia geleden overnam. De mashbill bestaat voor 51% uit rogge, 37% maïs en de overige 12% is gemoute gerst. Merk op dat hij op het label trots ‘Bottled-in-Bond’ vermeldt. Dat betekent dat het een whiskey betreft van één bepaald seizoen, één distilleerderij, minstens 4 jaar gerijpt heeft in een warehouse dat onder toezicht staat van de overheid en bovendien gebotteld werd op exact 100 Proof (50% ABV).

Eerst ruik ik het graan in de vorm van grof brood, corn flakes en havermoutpap. Dan volgt iets van fruit, maar vooral de gedroogde variant. Denk aan perzik en banaan. Verrassend zacht voor een roggewhiskey.

Hmm, lekker! Erg levendig palate op appelsien, nougat en toffee, terwijl de kruiden er hun tijd voor nemen om je mond lekker op te warmen. Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cacao: ze spelen allemaal hun rol. Dit is wederom verrassend zacht voor een roggewhiskey, hoor.

Ook in de finish – die weliswaar erg kort is – komt het zoete, gedroogde fruit het meest tot uiting.

Een aangename verrassing. Meer fruit en minder kruiden, zeg maar. Deze is puur erg genietbaar en is bovendien best betaalbaar (ca. 40 EUR).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)