WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Elijah Craig 12 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 07, 2018 03:48:43

Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Elijah Craig 12 Year Old, OB 2015
Kleur: brons
ABV: 47%

Legende

Van Elijah Craig wordt gezegd dat hij de uitvinder van de bourbon is. Historisch bewijst spreekt dat tegen, maar dat houdt de bourbonindustrie – met producent Heaven Hill op kop – niet tegen om deze legende overeind te houden. Immers, elke bourbon heeft een goed verhaal nodig. De Elijah Craig 12 wordt overigens niet langer op de markt gebracht. Hij werd vervangen door een NAS-variant. Jammer, want dit is een lekkere, toegankelijke bourbon.

Mooie, ronde, zoete neus op gekaramelizeerde sinaasschillen, kandijsuiker, pomme d’amour, gebakken peer met kaneel en een prima eiken toets. Hij heeft zelfs iets stoffigs, alsof ik hem aan de neus zet op de zolder. Vermolmd hout en leder treden bij. Dit is erg aangenaam.

Hij is mooi rond en zoet en zacht. Minder kruidig dan ik me kan herinneren. Iets van peper en kaneel en wat hout, maar het is vooral toch de appelsien en peer die de plak zwaaien. De karamel is nooit veraf, waardoor hij net een tikkeltje plakkerig wordt, maar niet in die mate dat het stoort.

De afdronk is kort noch lang, maar laat je mond wel helemaal droog achter, ondanks de fruitige aanvang ervan.

Het is nog maar een jaar of twee geleden dat ik deze proefde, maar deze recente batch is me veel beter meegevallen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)