WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Bourbon – The Rise, Fall, and Rebirth of an American Whiskey

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 02, 2018 06:08:17

Bourbon is een drank die ingekapseld zit in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Het is het vloeibare symbool van de natie, zeg maar. Dit boek – van de hand van Fred Minnick, een begenadigd spirits schrijver in de States – traceert de geschiedenis van deze drank door de gehele Amerikaanse geschiedenis vanaf de 18e eeuw, waarin Ierse, Schotse en Franse settlers voor het eerst hun alambieken opstookten tot en met de boom die we het afgelopen decennium hebben gekend.

Uiteraard wordt er ook veel aandacht geschonken aan de moeilijke jaren die de distilleerders hebben gekend – met veel aandacht voor Prohibition en de illegale speakeasies en gangsterbendes – en legt hij bloot waar de legende vandaan komt dat Elijah Craig de ‘uitvinder’ van de drank zou zijn. Dankzij grondig onderzoek van een bijzonder groot aantal bronnen legt hij uit hoe deze legende is ontstaan, alsook wie dan eigenlijk wel die eer toekomt (nee, ik ga het hier niet verklappen).

Het boek is bovendien ook mooi vormgegeven met vele historische foto’s en advertenties uit vervlogen tijden en een makkelijk leesbaar boek, ondanks de vele historische feiten die voor ons – Europeanen – minder ‘behapbaar’ zijn. Maar wie zich wil verdiepen in de herkomst van heel wat van de merken die we kennen en waar hun distillaat uiteindelijk vandaan komt of kwam (Pappy Van Winkel is een mooi voorbeeld), zal aan dit boek een kluif hebben.

De afsluitende paragraaf van dit boek soms eigenlijk heel mooi op waar het allemaal om gaat. Daarom heb ik de vrijheid genomen om hem hier integraal over te nemen:

In the end, bourbon is the spirit that was American born, fought for attention, and largely stayed true to its recipes and heritage. It died during Prohibition and came back to life in 1934, and got punched in the kidneys in World War II only to land an uppercut in 1964 with its congressional declaration; it was on life support in the 1980s, but passion kept its heart ticking until one day in 2008, bourbon was back. And it will grow as long as bourbon stays true to what It is. The only thing that can stop a further rise of bourbon’s interests is the effort to make bourbon something it is not. It cannot compete with vodka. It should not become light whiskey or flavored whiskey. Bourbon is bourbon.
Sweet.
Precious.
Bourbon.

Aanrader voor wie geboeid is in de geschiedenis van de nationale Amerikaanse drank.

Bourbon
The Rise, Fall, and Rebi
rth of an American Whiskey
240 pagina’s, Engels
Hardback
Fred Minnick
Uitgeverij Voyageur Press
ISBN 978-0-7603-5172-7
22 EUR  • Reacties(0)