WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Johnnie Walker Swing

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, mei 27, 2018 10:04:17

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Swing, bottled 1990s
Kleur: koper
ABV: 40%

Swing

In 1932 bracht Alexander II – kleinzoon van John Walker – deze bijzondere fles voor het eerst op de markt. Het is een fles die zachtjes over en weer kan rollen zonder om te vallen. Vandaar de naam. Eersteklas passagiers op de grote ocean liners tussen Glasgow en New York konden op die manier probleemloos genieten van hun dram. Ik proefde eerder al een botteling uit de jaren 1970, die ik echt geweldig vond. Deze is zo’n twee decennia later op de markt gekomen (maar toch ook al een behoorlijke twintig jaar oud). De Swing is trouwens vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar.

De neus is best gelaagd en redelijk ‘zwaar’, als u begrijpt wat ik bedoel. Flink wat zoete honing, vanille, sherrytoetsen, zoete kruiden, een beetje bourbon-y tegelijkertijd en zelfs een hint van turf, zij het weliswaar op de achtergrond. Doet wel een beetje old school aan, wat ik op prijs stel.

Hij is romig op de tong. Best mondvullend. Het begint allemaal op appelsienen, abrikozen, moutsuikers, pruimen en andere donkere fruitjes, terwijl hij langzaam maar zeker evolueert naar een iets droger profiel met zilt randje. Je zou dit zowaar bijna complex durven noemen.

De afdronk is echter aan de korte kant en eindigt op een bittertje.

Hij is behoorlijk lekker en gevaarlijk drinkbaar, maar kan niet tippen aan de versie van twee decennia eerder.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)