WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wolfburn The Kylver Series 2

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, mei 17, 2018 07:03:34

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn The Kylver Series 2, OB 2017, 1.450 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50%

Idiosynchratisch

De Kylver Stone is een oude grafsteen uit de 5de Eeuw die op het eiland Gotland – ten zuiden van Zweden in de Baltische Zee – werd gevonden. Hij is gegraveerd met oude Germaanse runen. Je kan de runetekens terugvinden op de labels van deze reeks van Wolfburn, waarvan wij de tweede proeven, die in 2017 gelanceerd werd. De rune op dit label betekend ‘aurochs’, wat een ondertussen uitgestorven koebeest betrof. De whisky is een mix van 2 ex-bourbon van 200 liter en 1 ex-oloroso vat van 500 liter (second fill) en gebotteld op 50%.

Erg frisse en fruitige neus op allerhande steenvruchten zoals mango en perzik, maar ook sappige peren en meloen, een enkele schijf limoen en zelfs groene banaan. Bijna tropisch, maar net niet door de toets van aarde en turf. Desalniettemin is dit een erg aangename en uitnodigende neus die me echt kan bekoren. Na verloop van enkele minuten gaat het fruit de gekonfijte richting uit, komen ananas en kokosnoot sterk opzetten en verschijnt een flinke toets van licht verbrande bruine suiker. I like!

Hij is mooi olieachtig, bijna pikant (flink wat gember en peper) met een mooie rokerige toets. De turf tekent onmiskenbaar present, waardoor het fruit wat in de verdrukking komt. Maar toch krijg ik mooie toetsen van vijgen, ananas en sultanas. Vanille en karamel, kaneel en getoaste eik geven hem diepgang. Maar de quasi-tropische toets is hij wel kwijt. Hij krijgt zelfs een zilt randje.

De afdronk is lang en warm met de nadruk op gember en kaneel, terwijl de rook op de achtergrond blijft hangen. Een zilte opstoot op het sterfbed.

Hoewel de vaten hun werk hebben gedaan, blijft deze Wolfburn toch idiosyncratisch. Op geen enkel moment verliest hij zijn eigen identiteit. Hier ga je wel bijna 200 EUR voor moeten neertellen, wat ik wel duur vind.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)