WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wolfburn Aurora

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, mei 14, 2018 06:25:03

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Aurora, OB 2016
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Kastanjes

In Thurso, een stadje met slechts 9000 inwoners in het hoge noorden van Schotland, werd in 2013 voor het eerst een vat afgevuld met spirit door de Wolfburn Distillery. De eerste whisky verscheen dan ook pas in 2016. Na de initiële release van hun 3-jarige single malt verscheen deze Wolfburn Aurora. Dit is een single malt die in maar liefst drie types vaten heeft gerijpt: 40% in second fill quarter casks, 40% op first fill bourbon casks en de overige 20% op first fill oloroso hogsheads.

De neus begint betrekkelijk moutig met wat lichte sherry invloeden. Denk ananas en leder, bittere appelsienen, sappige peer en iets van meloen. Hint van koude koffie. Krieken. Valt best mee, maar wel wat aan de lichte kant, wat mij betreft.

Op smaak is hij onmiddellijk aan de bittere kant, zonder astringent te worden. Ik moet eerder denken aan het vruchtvlees van roze pompelmoes, opnieuw wat appelsien, iets van stekelbessen en kastanjes. Wat noten in de mix (pecan, cashew en een enkele pistache) en een klein beetje honing. Er zit ook een licht rokerig kantje aan. Opnieuw, best mooi, maar zonder groots te zijn.

De afdronk is zijn grote troef. Die is lekker lang, kruidig, bitter, rokerig en erg clean.

Mocht ik niet gelezen hebben dat een deel rijpte op oloroso sherryvaten, zou ik gezworen hebben dat het fino of manzanilla was. Hoe dan ook, lekker, maar niet groots. Maar dat is misschien ook wat te hoog gegrepen voor een malt van amper 4 jaar oud. Tussen de 50 en 60 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)