WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Pure Scot Blended Scotch Whisky

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, mei 10, 2018 06:25:30

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Pure Scot, Blended Scotch Whisky
Kleur: koper
ABV: 40%

Mooi aan de Buitenkant

In 2000 werd Bladnoch heropend door de Ier Raymond Armstrong, maar die moest de boel verkopen van de rechter omwille van een dispuut met zijn broer. In juli 2015 werd ze overgenomen door de Australische zakenman David Prior, die ondertussen de Bladnoch Samara (NAS), Adela 15 Year Old en Talia 25 Year Old op de markt bracht. Recenter verbaasde Prior de wereld met een Bladnoch 29 Year Old voor maar liefst 5.000 pond. Deze laatste bestaat uit maar 200 flessen op 41.2% en betreft een Bladnoch uit 1988 die eerst op oloroso sherryvaten rijpte en dan nog een finish kreeg op Moscatel vaten. Maar 5.000 pond? Oh, ja,hij heeft een gouden dop. Dat is wel een far cry van deze Pure Scot, maar er is een link. Immers deze blend werd ook door Prior gelanceerd (niet toevallig eerst in Australië) en bevat niet alleen Bladnoch single malt van minstens 9 jaar oud, maar ook malts uit Islay, de Highlands en Speyside, aangevuld met graanwhisky. Toch maar proberen, hé.

De eerst snuif vind ik eigenlijk een beetje stinken. Curry ketchup, verwelkte bloemen en pijptabak. Eén en ander wordt goedgemaakt met wat toffee en oud leder en een klein beetje rook. Maar erg moutig, weinig fruitig en wat mij betreft niet erg aangenaam.

De body is oké, maar ook op smaak gaat het wat mij betreft alle kanten uit. Hij is betrekkelijk kruidig op peper en gember, met een zoetje van karamel en gebakken peren, maar het geturfde element vloekt hier een beetje. Niet erg geïntegreerd, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is betrekkelijk lang, pikant en grassig.

Nee, dit is niet echt mijn ding. Jammer. Wel een prachtige fles, maar dat is erg subjectief natuurlijk. Mooi aan de buitenkant. Pakweg 40 EUR. Die spendeer ik liever aan iets anders.

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)