WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Collecting Scotch Whisky – an Illustrated Encyclopedia

MediaGeplaatst door Mark Dermul wo, mei 09, 2018 06:48:16

Dit is ongetwijfeld het meest complete boek dat ooit verschenen is over oude en zeldzame flessen. Meer dan 2.500 foto’s, zo goed als 900 pagina’s, 35 op 28cm groot en… meer dan 6 kilogram zwaar! Het is dan ook niet het type boek dat je op je nachttafeltje legt en ’s avonds in bed nog even ter hand neemt. Dit is een erg doorwrocht boek waar de auteur maar liefst vier jaar aan heeft gewerkt.

Voor wie Emmanuel Dron niet kent, een kleine toelichting. Deze Fransman werd geboren in Lille, werkte van 1996 tot 2010 voor La Maison du Whisky en is mede-oprichter en eigenaar van de legendarische ‘Auld Alliance’ whiskybar in Singapore, waar hij ook woont met zijn lieftallige echtgenote Hitomi Matsumoto. Hij is uitgegroeid tot een ware legende.

Ik had het geluk hem te ontmoeten op de Whisky Fair 2018 in Limburg, Duitsland, omdat ik mijn exemplaar graag wilde laten signeren. Maar de ontmoeting draaide anders uit dan ik had verwacht.

Emmanuel zag me aankomen met de doos van het boek (het 6kg zware werk zelf had ik niet meegebracht) en sprong recht, wenkte zijn echtgenote die aan de andere kant van de tafel stond en zei: ‘Hitomi, look here! This is Mark Dermul, the Toshan Man who restored Luke Skywalker’s home!’ Ik stond aan de grond genageld. Deze whiskylegende kende mij beter dan ik hem! Hij blijkt naast whiskykenner ook een groot Star Wars fan te zijn. Erg grappig. En uiteraard was het een heel ander gesprek dan ik had verwacht, maar het boek werd wel mooi gesigneerd en gepersonaliseerd ‘to Mark, the Toshan Man’. Geweldige anekdote die het bladeren in dit prachtige boek voor mij extra plezier oplevert.

In het boek wordt ook veel aandacht besteed aan het probleem van ‘fakes’, namaakflessen die voor grof geld verhandeld worden. Emmanuel geeft een heleboel tips om een valse fles te herkennen. Wat daarna volgt is een erg uitgebreid hoofdstuk over het correct dateren van een fles. Flescodes, takszegels, en andere indicatoren kunnen daarbij helpen.

Daarna volgen honderden pagina’s vol met flessen van onafhankelijke bottelaars en officiële bottelingen, voorzien van excellente kleurenfoto’s van de flessen, allemaal erg fraai vormgegeven.

Ik heb er enkele uren over gedaan om al deze pracht door te nemen, maar ben er van overtuigd dat ik dit boek nog erg regelmatig ter hand zal nemen, niet in het minst omdat het mijn job als expert voor Catawiki aanzienlijk makkelijker zal maken. Onontbeerlijk voor elke verzamelaar van oude en zeldzame flessen, maar niet goedkoop.

In België enkel verkrijgbaar via Bert Bruyneel (maar ik heb begrepen dat hij al uitverkocht was voor dat de container in België was aangekomen) en in Nederland via WhiskyPassion. Mocht je ook daar bot vangen, kan je het boek momenteel nog wel krijgen bij The Whisky Exchange.

Collecting Scotch Whisky – an Illustrated Encyclopedia – Volume I
https://www.collectingscotchwhisky.com
884 pagina’s, Engels
Hardback
Emmanuel Dron
Uitgeverij VNOM PTE Ltd, China
ISBN 978-981-11-5658-8
359 EUR

  • Reacties(0)