WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Koval Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul vr, mei 04, 2018 07:08:34

Koval Distillery

5121 North Ravenswood Ave
Chicago, IL 60640
USA
Tel +1 312 878 7988
www.koval-distillery.com

Voortvarend

Koval werd opgericht in 2008 and is de eerste distilleerderij in Chicago sinds mid-19e eeuw. Ze werd opgericht door het echtpaar Robert en Sonat Birnecker en hun plan is om organische whiskey te stoken, een traditie die ze verder zetten van hun Oostenrijkse betovergrootvader.

Hun bedoeling is om alles ter plekke te doen, van korrel tot borrel zeg maar, waarbij ze het graan betrekken van lokale boerderijen en het hele productieproces van maischen tot bottelen. De naam Koval kent zijn oorsprong in Oost-Europa en betekent zoveel als ‘blacksmith’, maar wordt ook vaak in het Jiddische dialect gebruikt om het zwarte schaap aan te duiden of iemand die nogal voortvarend is. Sonat’s overgrootvader kreeg – omwille van zijn voortvarende gedrag – al snel de roepnaam Koval. De keuze voor de naam van de distilleerderij was dan ook snel gekozen.

Kothe

Het graan komt van een aantal boerderijen uit het Midwesten en is 100% orangisch. Ook de gist is onbewerkt. Hun whiskey voldoet dus aan alle eisen om zowel organisch als kosher te worden bestempeld. De spirit wordt dan via een zogenaamde Kothe-still gedistilleerd. Deze 5000-liter still is van Duitse makelij en bestaat uit een potstill met helm en twee (relatief kleine) kolomstills.

Ze gebruiken barrels van 30 gallon (zo’n 114 liter) uit de Barrel Mill uit Minnesota. Zoals het nog steeds moet in de States, wordt elk vat slechts één keer gebruikt. Het bottelen gebeurt ter plekke.

Range

Zoals bijna elke nieuwe distilleerderij, begon ook Koval met de productie van andere spirits in afwachting van de wettelijke leeftijd om hun whiskey te bottelen. Zo is er een Koval Dry Gin, Barreled Gin, Peach en Prune Brandy, Vodka (van rogge), Sunchoke spirit (wortels van de zonnebloem) en een hele resem likeurs.

Maar ondertussen is de whiskey beschikbaar en wel in 6 versies: Koval Bourbon, Koval Four Grain, Koval Millet, Koval Oat, Koval White Rye (ongerijpt) en Koval Rye.  • Reacties(0)