WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whisky Fair Limburg 2018 – verslag

EventsGeplaatst door Mark Dermul wo, mei 02, 2018 07:21:10

In april 2018 zakte ik voor de allereerste keer af naar Limburg – op een ruime boogscheut van Frankfurt – voor de bekende, zeg maar beruchte, Whisky Fair.

Er geraken was op zich al een helse klus. Niet minder dan 5u was ik met de wagen onderweg (maar in all fairness, het verkeersinfarct lag enkel in eigen land, met de ring rond Antwerpen die de kroon spande). Rond 21u kon ik eindelijk mijn voetjes onder de tafel schuiven bij de collega’s van Catawiki waarmee ik dit weekend aan het werk zou zijn. Nou, ja, werk… We zouden met z’n vieren een stand bemannen waar bezoekers in de gelegenheid werden gesteld om een golden oldie te proeven, maar tevens een voucher van 20 EUR kregen om te gebruiken om de whiskyveiling. Uit de verzamelde namen zullen we ook een winnaar loten die maar liefst 500 EUR in de wacht kan slepen.

Maar aangezien ons team uit vier mensen bestond, hadden we ook ruimschoots de tijd om te netwerken en – niet onbelangrijk – zelf op ontdekking te gaan. Wat me vooral opviel is de grootte van dit festival. Ik dacht met het Whiskyfestival in Gent en Spirits in the Sky al één en ander gezien te hebben, maar Limburg is wat omvang betreft de Death Star van de whiskyfestivals, me dunkt. En toevallig ook het warmste festival. Buiten was het 28°, maar wij verloren binnen zo’n 2% whisky aan de engelen omdat het 35° was. Note to self: volgende keer ventilatortje meepakken.

Deze reeks foto’s werd gemaakt voordat de deuren van het festival werden opengegooid. Nadien zou het nutteloos geweest zijn te trachten de stands te fotograferen, want het was – zeker op zaterdag – over de spreekwoordelijke koppen lopen.

Zoals gezegd had ik in de loop van het weekend voldoende tijd om zelf wat rond te lopen en enkel dingen te proeven. Het aanbod was fenomenaal. Flink wat nieuwe releases, maar ook een heleboel golden oldies die je nergens meer te pakken zal kunnen krijgen – tenzij op Catawiki natuurlijk.

Hieronder een lijstje – weliswaar niet in volgorde, maar alfabetisch, van wat ik allemaal aan de lippen heb gezet gedurende deze tweedaagse hoogmis van de gouden nectar. De drams in bold konden mij erg, erg bekoren.

1. Ardbeg Uigeadail first edition

2. Auchentoshan 10 Year Old 2007 Malts of Scotland Warehouse Shop #MoS17042

3. Auchentoshan 24 Year Old 1991 Blackadder Raw Cask Statement

4. Auchentoshan 2008 Distillery Exclusive Bordeaux Cask #3835

5. Balblair 1991

6. Ben Nevis 18 Year old 1998 The Whisky Mercenary for Skotsj Fellowsjip

7. Ben Nevis 19 Year old 1999 Valinch & Mallet

8. Bunnahabhain 22 Year Old 1995 Valinch & Mallet

9. Caol Ila Feis Ile 2014 (12 yo)

10. Caol Ila 25 Year Old

11. Cardhu 12 Year Old 1960s

12. Chichibu 2013 Cask #2588 for La Maison du Whisky

13. Clynelish 2005 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice

14. Cotswolds spirit 16 months red wine cask

15. Cotswolds single malt

16. Glen Elgin 12 Year Old 1960s (White Horse)

17. Glenlivet Export 1960s

18. Glenrothes 9 Year Old Bourbon Valinch & Mallet

19. Glenrothes 11 Year Old Sherry Valinch & Mallet

20. Glentauchers 21 Year Old 1996 Valinch & Mallet

21. Isle of Jura 1988 Pears of Scotland Cask #1354

22. Johnnie Walker Red Label 1940s

23. Karuizawa 1994

24. Lagavulin Distillery Exclusive 2017

25. Longrow 1973 for Samaroli

26. Mortlach 18 Year Old 1999 for The Wine Society

27. Port Ellen 23 Year Old 1982 Jack Wieber for Whisky Plus

28. Sandy Ross Blended Scotch Whisky 1950s

29. Strathmill 37 Year Old 1974 hogshead #1233

30. Tormore 25 Year Old Valinch & Mallet

Maar de Ben Nevis 1999 van Valinch & Mallet gaat wat mij betreft met de hoofdvogel aan de haal. Niet zozeer omdat het de ‘beste’ whisky is die ik afgelopen weekend proefde, maar vooral omdat het de whisky was die mij het meest verraste. Ik zou hem als ‘funky’ omschrijven. Hij veranderde in het glas van babyadem naar rood fruit naar snoepgoed en terug en was simpelweg erg amusant. Aanrader.

Op zaterdag kon je ook Emmanuel Dron ontmoeten tijdens een signeersessie van zijn nieuwe boek ‘Collecting Whisky’ – een kanjer van 7 kilogram vol prachtige foto’s van flessen uit de 19e en 20e Eeuw. Een boek waar ik nog menig avond zoet mee zal zijn, gapend naar de mooie prentjes en onder de indruk van de kennis van deze in Singapore wonende Fransman. Het was fijn kennismaken (hij kende mij blijkbaar beter dan ik hem – hij wist dat ik de Toshan Man was, maar ook dat ik het Save The Lars Homestead Project had geleid in Tunisië; Emmanuel is zelf ook een groot Star Wars fan). Ik zag het niet zitten om het zwaarlijvige boek van bijna 900 pagina’s mee te sleuren, maar de doos was geen probleem en Emmanuel signeerde hem met plezier.

Toeval wilde dat we ’s avonds ook nog eens in het zelfde restaurant dineerde. Ik werd uitgenodigd om aan te schuiven en had een geweldige avond met Emmanuel en zijn lieftallige, sigaar-rokende vrouw Hitomi. We proefden samen van de Tennessee 2003 for Mark & Manny’s Malts tot de restauranteigenaar ons vriendelijk verzocht om op te krassen zodat hij zijn deuren kon sluiten.

Dat is trouwens één van de belangrijkste aspecten van dit festival. Niet zozeer de whisky of het ‘werk’ – ook natuurlijk (baas leest mee) – maar wel de ontmoetingen en vriendschap die je op zo’n evenement ervaart. Vele bekende gezichten passeerden de revue, sommigen die ik voordien enkel ‘online’ had ontmoet. Wat vreemd om elkaar na al die jaren voor het eerst ‘in het echt’ te ontmoeten! Maar wel heel erg plezant, natuurlijk.

Ook kwamen enkele liefhebbers op mij afgestapt omdat ze me herkenden als Toshan Man of van mijn Ramblings op YouTube. Twee vroegen zelfs om een selfie. How weird! En één kerel die me zaterdag had aangesproken (‘Hey, Mr Toshan Man, right!?’) kwam me zondag een balpen van Auchentoshan in de handen duwen. ‘A gift, my friend, to write more tasting notes!’. Het klinkt misschien banaal, maar voor mij was dat toch een kippenvel-moment.

Ik keerde moe maar meer dan voldaan terug naar Gent op zondagavond (gelukkig maar 3,5u onderweg deze keer) maar weet nu al: dit wil ik nog eens beleven (op de hitte na).

May the Malt be with you!



  • Reacties(0)