WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Scotia 15 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 29, 2018 09:57:10

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 15 Year Old
Kleur: koper tot brons
ABV: 46%

Oomph

Deze Glen Scotia 15 komt in de nieuwe, strakke fles (een welkome opvolger van de vreemde flessen met psychedelische kleuren en koebeesten op het label) en werd gebotteld in 2015 op drinksterkte. Hij rijpte volledig in American Oak Barrels met een sherry finish van zo’n 6 maanden. Hij is verrassend donker.

OMG, wat een zalige neus is dat!? Flink wat toffee en zachte kruiden, maar deze neus wordt toch vooral gedomineerd door allerhande fruit gaande van Sevilla appelsienen, rozijnen en verse vijgen tot gekonfijte ananas en gedroogde abrikozen. Hij heeft bovendien iets melkachtigs waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar ook iets stoffigs, alsof ik op de zolder zit. Tot slot nog een snoeperig kantje en een streepje rook. Dit staat mij heel erg aan.

Ook op smaak is het een echte bom! Quasi-romig en flink kruidig komt hij aan met best wat oomph. Krachtige jongen, ondanks zijn 46%. Erg gekruid op gember, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Nu krijg ik naast al het fruit van de neus ook nog wat zachte honing en moutsuikers en weer dat stoffige, wat hem een beetje old school maakt en een glimlach op mijn gezicht tovert. Deze kan je gerust complex noemen, want hij krijgt vanaf de tweede slok ook nog een stroperige toets die richting rum gaat. De rook gaat zich ook mengen, de eik levert nog een bittertje en de cirkel is rond.

De finish is middellang op zoete rook met donkere toetsen van suikerrijk fruit en iets van koude koffie op het sterfbed.

Geweldige Glen Scotia. Wat een ontdekking! Tussen de 50 en 60 EUR, afhankelijk van waar je shopt. Dat valt best mee voor deze dijk van een whisky. Aanrader!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)