WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Scotia 10 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 28, 2018 07:40:27

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 10 Year Old – the Legends of Scotia – Heavily Peated, 6.000 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50%

Bekoort

Glen Scotia is sinds 1996 in handen van Loch Lomond Company en is volgens mij nog een beetje op zoek naar een eigen identiteit. Getuige hiervan is de aanpassing van de verpakking, die in de afgelopen tien jaar toch minstens drie keer helemaal werd omgegooid. Sinds 2017 komen de flessen wel in een strakke, smalle fles die aanspreekt. Hey, het oog wil ook wat! Maar dit is een botteling uit 2014 – twee verpakkingen geleden, zeg maar – van de Glen Scotia 10 Year Old, flink geturfd. Hij is bovendien gebotteld op 50% en er werden ‘slechts’ 6.000 flessen van gemaakt.

De neus is onmiddellijk zoetzuur op kruisbessen, bittere appelsienen, toffee en carré confituur – met een rokerig kantje. Iets van rosbief en ananassnoepjes. Toffee en pomme d’amour. En in alle eerlijkheid: ik vind het geweldig.

De body is prima. De turf is betrekkelijk groot en zorgt voor een onmiddellijke rookontwikkeling. Het fruit keer onmiddellijk weer en gaat meteen de gekonfijte richting uit. Sevilla appelsienen, abrikozen, perzik en zelfs wat passievrucht. Hier gingen duidelijk ook wat sherryvaten in de mix.

De afdronk is erg lang. Hij begint mierzoet, maar dan moet al het fruit plaats ruimen voor een grootse rook die maar blijft hangen. Erg aangenaam.

Wat een aangename verrassing. Zo’n 60 tot 70 EUR is niet weinig, maar de whisky bekoort, dus mag hij in de kast.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)