WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchroisk 19 Year Old 1996 Kintra

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 12, 2018 07:25:07

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 19 Year Old 1996/2014, Kintra, Single Cask Collection, bourbon hogshead #1972, 80 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.8%

Boterbloempjes

Auchroisk is een nobele onbekende, opgericht in 1974, opgericht door de toenmalige voorloper van Diageo om te voorzien in malt voor de stijgende vraag naar blends, in het bijzonder J&B – Justerini & Brooks of soms smalend Junk & Bullshit. De malt op zich is amper officieel verkrijgbaar, maar bij onafhankelijke bottelaars kan je hem al wel eens vinden. Zoals deze van Kintra die een paar jaar geleden verscheen in hun Single Cask Collection. Wat een bleke jongen, zeg!

De neus is mierzoet en doet me aan ananassap denken. Best floraal ook, met viooltjes en boterbloempjes. Vers afgereden gras. Hooi. Wat moutsuikers. Hij ontwikkelt wel mooi naar fris lentefruit met honing en brengt de zon in mijn glas.

Hola, op smaak is dit meteen een pittig kereltje, hoor. Flink gekruid op witte peper, zoethout en gember, alvorens het fruit zich kan laten zien. Nog steeds wat ananas, maar nu aangevuld met kruisbessen en jonge appeltjes. Opnieuw erg fris en zomers, hoewel de malt tevens een beetje een vettige body krijgt. Hij plakt aan mijn tanden.

De finish is verrassend lang, erg zoet op een karrevracht aan vanille, maar sterft langzaam maar zeker een droge dood door het hout.


Dit is junk noch bullshit, maar een mooie, zomerse Auchroisk op prima sterkte.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)