WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Winter Queen

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 09, 2018 07:26:02

Bottelaar: Adelphi
Regio: Schotland & Nederland
Fles: The Winter Queen, 9 Year Old, Adelphi, 866 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.7%

Elizabeth Stuart

In maart 2018 lanceerde Adelphi zijn nieuwste Fusion Whisky (na eerdere succesvolle releases als The Glover, Kincardine en E&K). Het is een mooie blend geworden van een bourbongerijpte Longmorn met een paar liter Glenrothes uit een sherry vat en Millstone whisky (2 sherryvaten). Millstone is natuurlijk een Nederlandse whisky, van Zuidam, wat dit dus een erg speciale whisky maakt en een ware sherrybom. De jongste whisky in de mix is overigens 9 jaar oud. Er werden 866 flessen van dit goedje op de markt gebracht en een fles kost zo’n 140 EUR. De naam verwijst naar de oudste dochter van Schotse King James VI, zijnde Elizabeth Stuart, die in 1596 in Fife werd geboren en het grootste deel van haar leven doorbracht in Den Haag. Ze pronkt op het label.

De neus begint aan de droge kant, maar wordt zachtjesaan zoeter. Eerst komt koude koffie en vers geboend leder, dan cacao met wat kokosnoot, pijptabak en iets van triplex planken. Flink wat nootmuskaat. Evolueert naar vruchtenthee en wafels met ahornsiroop. Het aandeel Millstone is hier duidelijk waarneembaar en dominant. Maar wel erg mooi.

Op smaak gaat hij wel een pak verder: pikant op kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en zwarte peper en erg donkerzoet op demerara suiker, gestoofde rabarber, kersen en karamel. Hij heeft zelfs een umami kantje als van rosbief overgoten met een donkere jus. Gaat van romig naar droog en terug. Het hout is betrekkelijk luid en zorgt voor een flink bittertje naar het einde toe zonder storend te worden.

De afdronk is betrekkelijk lang en voldoende romig om je niet naar een glas water te doen reiken. Het begint redelijk zoet als een donkere confituur – opstoot van opgelegde rozijnen! – maar eindigt toch vooral op kruiden van het hout.

Straffe toebak, deze Winter Queen, die vooral in Nederland wellicht gretige aftrek zal kennen omwille van de Millstone in de mix – die hier overigens het meest spreekt, dus terecht. Met dank aan Anthony voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)