WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 21 Year Old 1984 A.D. Rattray

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 03, 2018 07:18:05

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 21 Year Old 1984/2006, A.D. Rattray, Refill Bourbon Cask #6266, 251 bts
Kleur: stro
ABV: 58.5%

Banaan

Toen ik op het Maltclan festival rondliep in januari, kwam ik deze oude Caol Ila tegen op de tafel van Jurgen’s Whiskyhuis. Gestookt in 1984 en gebotteld in 2006 (da’s ondertussen toch ook al efkes geleden) op vatsterkte, trok deze Caol Ila meteen mijn aandacht. Hij werd destijds exclusief voor The Nectar gebotteld. En Mario en zijn team kennen we natuurlijk voor hun uitzonderlijk goede selecties. Ik zal vreemd opkijken, mocht dit geen absolute topper zijn.

Ha! Hoewel de turf present tekent, is het duidelijk dat hij al voor een groot deel getemperd werd door het hout, wat er voor zorgt dat deze neus vooral fruitig is, bijna tropisch. Allerhande citrusfruit, zeste incluis, en een mooie hint van overrijpe bananen. Dichter bij huis krijg ik ook gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel. De rokerigheid doet denken aan een kampvuur dat de vorige nacht al werd gedoofd. Heerlijk!

Op smaak is de turf een pak prominenter en wordt hij redelijk groot, terwijl het zoete fruit – nu ondersteund door een karrenvracht aan vanille – langzaam maar zeker naar de oppervlakte komt. Opnieuw gebakken appels met flink wat kaneel, maar ook zoethout, nootmuskaat en witte peper. Iets van amandelen, smeuïge honing en een frisse toets van menthol. Dit is simpelweg heerlijk. Mooi gelaagd en complex.

In de erg lange afdronk komen zowel de turf als de kruiden als overwinnaar uit de strijd.

Ik trap een open deur in: deze Caol Ila is absolute top. Man, man, man, had ik mij daar maar een fleske van aangeschaft, destijds. Helaas ondertussen onvindbaar.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)