WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Port Askaig 2004 Single Vintage for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 01, 2018 08:48:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Askaig 2004/2017 Single Vintage for the Nectar
Kleur: licht goud
ABV: 54.3%

Fast & Furious

Port Askaig van het Britse Specialty Drinks, is vaak Caol Ila in vermomming (maar niet altijd!), zoals deze 13-jarige single vintage die door The Nectar uit Zolder werd geselecteerd.

Hoewel de neus eerder subtiel start, is het onmiskenbaar Caol Ila met zijn maritieme trekjes, bakken citrusfruit en iets van kristalsuiker. Gerookte forel, zeewier, oestersap en iets van linoleum. Maar allemaal erg beheerst en niet bepaald in your face. Wat een mooie neus!

Hij is minder romig dan ik had verwacht, maar de smaak is een mooie verderzetting van de neus. Zoet versus zilt in hoge versnelling. Fast and Furious op Islay! Uiteindelijk gaat het zilt als eerste over de streep. Het witte fruit (denk zachte, gekneusde appeltjes) en citrusfruit (vooral citroenen, beetje limoenen en een enkele groene pompelmoes) volgen. Erg gebalanceerd met slechts een toefje eik ter ondersteuning. Vanaf de tweede slok wordt de citrus echter erg groots en begint het op citroenenlimonade op steroïden te lijken. De rokerigheid blijft alvast niet achter.

De middellange afdronk is simpelweg heerlijk, licht drogend en geweldig zoetzuur.

Een schot in de roos, deze jonge Caol Ila!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)