WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wijn: Waes Rood 2015

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 30, 2018 07:16:27

Domein: Wijndomein Waes
Regio: Zwijnaarde
Fles: Waes Rood 2015
Kleur: robijnrood
ABV: 12%

Donkerzoet

Als je wijnkenners uitnodigt voor een eindejaarsdiner, dan is de juiste wijn kiezen toch wel een beetje stressen, zeker als je zelf geen kenner bent. Dus speelden we op safe en kozen Sofie en ik een wijn waarvan we wisten dat onze vrienden hem nog niet geproefd hadden – en wij ook niet, overigens – maar waar we wel een verhaal aan konden koppelen. Verbouwd in de buurt, al veel prijzen gepakt op internationale wijnconcours, acht maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten, enfin: ‘die moet je toch eens geproefd hebben’.

Voor hun rode wijn gebruikt Waes drie druivensoorten: Regent, Rondo en Léon-Millot. Deze assemblage wordt best geschonken op 16°.

De neus is donkerzoet op bosbessen met een hint van melasse, viooltjes en zelfs cacao. Erg vol en rijk en ik ben meteen fan. Sofie spreekt van kersen.

Mijn betere helft is niet meteen onder de indruk van de body die – na de geweldige neus – wat licht uitvalt. Ikzelf – de mindere kenner, nota bene – vind hem eerder rondborstig en zelfs wat zwaar van smaak, hoewel ik hem eveneens licht van body vind. Volgt u nog? Voor mij is hij zoetzuur op bosbessen en zelfs een tikkeltje umami.

In de afdronk krijg ik duidelijke tannine van het hout, wat hem voor mij wel wat extra karakter geeft.

We schonken de Waes Rood bij ons hoofdgerecht van hertengebraad en zelfs bij ons kaasbordje aan het einde van de avond. Ik moet bekennen dat ik erg onder de indruk was van de reactie van mijn disgenoten, die wel degelijk wijnkenners zijn. Ze vonden hem boeiend, lekker en charmerend, maar niet gemakkelijk. Het was – bij wijze van spreken - werken. Maar inderdaad, een wijn die de tafel aan het praten krijgt, zoveel is zeker. Voor Dearly Beloved mag hij nog een paar jaar in de kelder blijven liggen om verder te ontwikkelen. Wist-je-dat-je: Vlaamse landwijn is wel degelijk een appelatie, omwille van de beschermde geografische aanduiding. Op de Internationale PIWI Wine Award 2017 ging deze fles met een zilveren medaille aan de haal. 19 EUR per fles.

Geproefd door Mark Dermul & Sofie Devreeze op 17-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)