WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wijn: Waes Wit 2016

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 29, 2018 11:03:46

Domein: Wijndomein Waes
Regio: Zwijnaarde
Fles: Waes Wit 2016
Kleur: stro
ABV: 13.5%

Citroenfris

Een tasting note over wijn? Ach, waarom niet? Ik drink niet zo vaak wijn, maar drink wel graag wijn (hoewel vooral Dearly Beloved bij ons de wijnliefhebber is), maar ik weet er naar eigen mening erg weinig van. Alvast niet genoeg om daar iets zinnigs over te schrijven. Maar een goeie vriend van me stelde me onlangs zowel de witte als de rode wijn voor van een Belgisch domein en drukte me op het hart dat ik deze zeker eens moest proeven. En hij gaf me ook de (niet zo) subtiele hint dat hij het wel prettig zou vinden mocht ik er iets over schrijven. Toen ik hem mijn bedenkingen meegaf, drukte hij me op het hart dat ik toch wel weet wat ik proef en dat gerust op mijn blog mocht delen. Nou… tja, waarom niet?

‘Traditie, authenticiteit, kwaliteit’ – dat bloklettert Wijndomein Waes op de homepage. Sinds 2005 worden op het domein in Sint Eloymeersch te Zwijnaarde – op een spreekwoordelijke steenworp van mijn deur dus – Vlaamse landwijnen gemaakt volgens die drie principes. Het domein is eigendom van de Brugse familie Waes, beslaat 5600m² en heeft een ondergrond van zand en leem en de druiven genieten dus van een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.

Voor hun witte wijn gebruiken ze twee druivensoorten: Bianca en Solaris. Hij wordt best geschonken op zo’n 10°.

Op de frisse neus krijg ik zonnebloemen, citroenschillen, strandzand waar de zon op schijnt en iets van witte rozen met gedroogde abrikozen. Vrouwlief beperkt zicht tot ‘fris en zoet’.

Hij is fris op de tong, onmiddellijk zoetzuur op citrus en druivenpit. Dearly Beloved omschrijft hem kortweg als ‘citroenfris op smaak’. Ik kan daar mee leven.

Op de afdronk krijg ik nog citroengras en opnieuw abrikozen.

We schonken deze voor het eerst op ons eindejaarsdiner bij de amuse van de zee en nadien nog bij het voorgerechtje van asperges. De combinatie met beiden was een schot in de roos, hoewel vrouwlief hem liever als aperitief drinkt en eigenlijk te licht vindt om hem te combineren met een gerecht. En ik vloek wellicht in de kerk als ik zeg dat ik hem erg lekker vind passen bij een simpele olijf. Waes Wit heeft overigens al 5 jaar achter elkaar hoge onderscheidingen gehaald (4x goud en 1x zilver als Beste Belgische wijn), dus dat zegt ook al iets. 19 EUR per fles.

Geproefd door Mark Dermul & Sofie Devreeze op 17-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)