WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Orkney 15 Year Old 2002 Lads of Lobland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 14, 2018 05:44:10

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Orkney 15 Year Old 2002/2017, Sherry Butt #4, 54 bts
Kleur: koper
ABV: 53.2%

Stoofpotje van Gezouten Exotisch Fruit

Monarchy of the Lads is een leuke reeks single casks door de Lads of Lobland, aka de jongens en meisjes achter de Vlaamse BYOB-C (spreek uit ‘biopsy’) club. BYOB-C staat overigens voor Bring Your Own Bottle Club. Dit is al de zevende release, na de Clynelish 1997, Springbank 1996, Tormore 1995, Glenlossie 1992, Speyside Region 1998 en Ledaig 2007. Voor hun Chapter 7 trokken ze naar Orkney waar ze een mooi single cask te pakken kregen uit 2002. Hoewel ze de naam van de distilleerderij niet vermelden op hun label, gaat het duidelijk om een Highland Park.

Mooie, heldere neus van gekonfijt fruit à la perzik en abrikoos, met flink wat Sevilla appelsienen en een zacht, zilt randje. Ik krijg zelf een beetje rood fruit. Hij wordt langzaam maar zeker betrekkelijk romig. Butterscotch en toffee tekenen ook present. Een zachte rokerigheid op de achtergrond maakt het plaatje compleet.

De body is prima en de aanzet aangenaam, ondanks het hoge alcoholpercentage. Hier moet alvast geen water bij. Hij is mooi zoetzuur op zowel citrus (appelsien, vooral) en abrikozen. Carré confituur. Maar opnieuw dat mooie, zilte randje dat nu zelfs best groot wordt en hem wat pittigheid geeft. De kruiden en rook blijven eerder discreet, waardoor het fruit alle aandacht krijgt dat het verdiend. Erg gebalanceerd.

De finish is erg lang en warm, waarbij nu de kruiden terug het heft in handen nemen.

Dit lijkt wel een stoofpotje van gezouten exotisch fruit en het is absoluut geweldig! Net als van de voorgaande releases, kon ik ook nu weer de laatste fles (54 van de 54) aan mijn verzameling toevoegen. Het zal niet makkelijk zijn deze dicht te laten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)