WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 17 Year Old The Dark

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, maart 13, 2018 07:30:08

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 17 Year Old The Dark, OB 2017, sherry casks, 28.000 bts
Kleur: koper
ABV: 52.9%

Donker

Highland Park plant uit te pakken met een duo: The Dark en The Light. De eerste, die eind 2017 werd gelanceerd, symboliseert de winter en de herfst. De tweede zal dan lente en zomer vertegenwoordigen en The Light worden genoemd en is nog op komst. Wij proeven alvast The Dark, die versneden werd naar 52.9% (yup, dit is geen vatsterkte).

De neus heeft wat tijd nodig, maar komt mooi open met wat handwarmte. Hij is meteen donkerzoet en erg gekruid. Denk maar aan gember, kruidnagel en flink wat kaneel. De zoete toetsen komen van aangebrande karamel, verse vijgen omwikkeld met een sneetje spek, gekonfijte appelsienschillen en gepofte kastanjes. Een bittertje als van te lang getrokken groene thee. Iets van zwarte chocolade.

Ook op smaak is hij donkerzoet en vooral kruidig. Ja, de kruiden gaan hier echt wel met alle aandacht lopen. Hij wordt zelfs warm en pikant waardoor je even het fruit over het hoofd dreigt te zien. Maar eens de malt zich in je mond genesteld heeft, komen de kastanjes en appelsienen mooi terug, aangevuld met espresso van de bovenste plank en een mooi streepje rook dat volgens mij zowel van het hout als van de heideachtige turf afkomstig is.

De afdronk is erg droog en licht bitter maar wel aangenaam lang.

De neus was aan de stille kant, maar op de tong ontplooide deze malt zich toch tot een prachtige dram. Toch dik over de 200 EUR, wat niet weinig is voor een17-jarige malt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)