WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ncn’Ean Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul ma, maart 12, 2018 07:25:23

Ncn’Ean Distillery
Drimnin
By Lochaline
PA80 5XZ
Scotland
+44 1967 421698
hello@ncnean.com
http://www.ncnean.com

Neachneohain

Tijdens een whiskytrip doorheen Schotland in 2012, beleefde Annabel Thomas uit London een soort aha-erlebnis. Ze zou een duurzame distilleerderij starten in de wilde natuur. Ze had amper vijf jaar nodig om de fondsen bij elkaar te fietsen een de distilleerderij te bouwen op een wild stukje Schotland, nabij Drimnin. Dat ligt aan de westkust van Schotland aan het water. Mocht je met een bootje oversteken, dan zou je uitkomen op Calve Island. Vaar je daar om heen, dan kom je uit bij de Tobermory Distillery op het noordelijke deel van het Isle of Mull.

De naam van de distilleerderij is de afkorting van Neachneohain (spreek uit als ‘nak-nie-anne’), de Koningin van de Spirits in een Keltische legende. Volgens die legende was ze een heftig beschermer van de natuur, iets wat de distilleerderij hoog in het vaandel draagt.

Organisch

Naar eigen zeggen zijn ze de eerst volledige organische distilleerderij in Schotland. Ze gebruiken enkel organische gerst, water uit een eigen bron, alle energie komt uit renewables (zo wordt de boiler gestookt met woodchips) en ze recycleren de warmte van de productie als verwarming van de warehouses. De draff gaat naar de koeien in de wei. Niets gaat verloren.

De distilleerderij werd overigens met behulpt van de bekende Dr Jim Swan ontworpen. Het zou één van de laaste projecten zijn waar wijlen Swan aan meewerkte. Hij overleed twee weken voordat de eerste spirit bij Ncn’Ean uit de alambieken stroomde. Dat was overigens in maart 2017.

Annabel en haar team geloven erg in experimenteren. Zo spelen ze met langere mashing- en kortere fermentatietijden, verschillende giststammen en nemen een erg hoge en smalle cut. Daarom dat hun slogan ‘Creating Experimental Spirits’ is geworden.

Range

Aangezien de eerste spirit pas in maart 2017 te slapen werd gelegd, is het nog minstens wachten tot 2020 alvorens de eerste whisky beschikbaar zal zijn. Ondertussen, wellicht om reeds geld in het laatje te krijgen, bieden ze 60 vaten te koop aan. Daar betaal je £3000 pond voor en dit levert je op termijn zo’n 100 flessen op.

Je kan intussen de distilleerderij wel bezoeken, maar omdat het op privéterrein ligt is vooraf reserveren verplicht.  • Reacties(0)