WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Wagging Finger Admiraal De Ruyter

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 04, 2018 09:04:29

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Wagging Finger
Kleur: clear
ABV: 57.5%

Drop

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat Wagging Finger ook een gin zou uitbrengen op de zogenaamde ‘Navy Strength’. Maar Erik zou Erik niet zijn, mocht hij die gin op hoge sterkte niet uitbrengen onder een Hollandse naam. Hij koost voor Admiraal De Ruyter. Voor de liefhebbers: Michiel Adriaenszoon De Ruyter was een Nederlands admiraal, geboren in Vlissingen in 1607 en is één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. U moet de film uit 2015 maar eens bekijken. Wij concentreren ons op de gin, deze keer met mauve dop en een alcoholpercentage van 57.5%.

De neus ligt in het verlengde van de ‘gewone’ Wagging Finger gin (wat niet hoeft te verbazen, natuurlijk), maar hier krijg ik toch eerst de herbale, aardse trekjes, alvorens de citrus zich vertoont. Hij heeft zelfs iets van onrijpe banaan. En iets verrassends melkachtigs als van yoghurt. Vreemd, maar wel erg aangenaam.

Deze is even romig als zijn kleinere broertjes, maar natuurlijk veel krachtiger. Dat proef je meteen. Hij is ook veel zoeter en snoepjesachtig. Ik krijg zelfs cuberdons (en in die zin is de kleur van de dop natuurlijk perfect gekozen). De extra krachtigheid vind ik persoonlijk een groot pluspunt. Hij is ook een pak kruidiger: kaneel, staartpeper en iets van kardemom. Ontwaar ik daar wat anijs?

De afdronk is het enige moment waarop de citrus zich echt kan laten zien, want voor de rest wordt deze gin gedomineerd door jeneverbes en aardse tonen. En of dat lekker is!

Wederom een expressie van Wagging Finger die zo lekker is dat hij zich voornamelijk leent tot het sippen met een blokje ijs, maar niet per sé in een G&T moet verwerkt worden.

GIN & TONIC

Maar natuurlijk doen we dat wel. Hoewel we het eenvoudig houden, hoor. Veel ijs, dat wel, maar voor de rest voegen niets toe aan ons glas behoudens een gewone tonic van Erasmus Bond. Wat opvalt is dat de gin onmiddellijk melkachtig wordt. Niet qua smaak, maar qua kleur. Dat bewijst opnieuw dat Erik zijn gin niet koelfiltert. De G&T is alvast een heerlijke, zomerse drank met een verrassend drop-achtig karakter. Misschien toch anijs aan zijn receptuur toegevoegd?

Het is fijn vast te stellen dat de gin van Erik steevast van hoge kwaliteit is, zonder compromissen. Ik heb nog niets van Wagging Finger geproefd waarvan ik dacht ‘moh, dat is maar zo-zo’. Integendeel. Die Hollander weet waar hij mee bezig is.

Geproefd door Mark Dermul op 24-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)