WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan 12 Year Old Fine Oak X-Ray Pillar Nr. 4

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 23, 2018 07:26:54

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 12 Year Old Fine Oak, X-Ray Pillar Nr. 4
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Toegankelijk

Macallan heeft enkele jaren geleden zijn Fine Oak reeks in een nieuwe doos gestopt, de zogenaamde Pillar-reeks, waarbij elke doos verwijst naar één van de zes 6 'pilaren' waarop Macallan zich stoelt om zijn exceptionele kwaliteit te waarborgen : 1) de spirituele ‘thuis’ in de Speyside, 2) de bijzonder kleine distilleervaten, 3) de fijnste cut, 4) de beste eiken vaten ter wereld, 5) de natuurlijke kleur en 6) de ongeëvenaarde spirit. Deze 12-jarige Fine Oak is dus een oude bekende, maar ik proef hem graag opnieuw. Naar verluidt bestaat deze uit 80% bourbon- en 20% sherrygerijpte whisky.

De neus is fruitig en romig met een eerder beperkte sherryinvloed. Mooie toetsen van banaan en citrusfruit, butterscotch en toffee. Erg zoet, dus. Totaal verstoken van kruidigheid.

Hij is erg smeuïg, bijna vettig, op de tong. Opnieuw erg zoet maar tevens licht drogend. De smaak ligt in het verlengde van de neus, maar nu heeft hij toch een mooie kruidigheid (peper, nootmuskaat en een mespuntje kaneel), waardoor hij warm en licht drogend wordt.

De afdronk is opnieuw erg zoet, waardoor deze whisky vooral als after-dinner dram tot zijn recht zal komen.

Erg aangename, zij het wel mierzoete, Macallan. Zeer toegankelijk en mondvullend. Ik vond deze batch stukken beter dan degene die ik enkele jaren geleden proefde.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)