WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 17 Year Old 1992 Cadenhead's

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 20, 2018 07:26:05

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 17 Year Old 1992/2009 Cadenhead's Authentic Collection, 512 bts
Kleur: oud goud
ABV: 64%

Verdronken

Onafhankelijke Highland Park is heden ten dage nog amper voor te stellen, maar dat is ooit anders geweest. Getuige deze 17-jarige HP van Cadenhead's in hun geroemde Authentic Collection. Het alcoholpercentage is een onbetamelijke 64%, wat doet vermoeden dat de spirit op een veel hoger alcoholpercentage dan de industriestandaard van 63.5% op vat ging. Waar is mijn water?

De neus is alvast erg stevig. Daar zit het ABV vanzelfsprekend voor heel wat tussen. Hij is zoet en krachtig. Donkerzoet, zelfs. Na de eerste alcoholische 'burn' krijg ik donkere honing, steenfruit, sultanas, een hint van banaan, maar ook een zuurtje als van rottende appelsien en netels. Meloen? Flink wat aardse tonen, ook. En het werkt prima. Dit is erg uitnodigend. Water maakt hem niet alleen zoeter, maar ook zuurder. Flink wat heideplanten. Eerlijk gezegd vond ik de neus zonder water beter.

Ook op smaak is hij best schroeiend te noemen, waardoor de smaak wat vertroebeld wordt. Ik meen opnieuw honing en flink wat geel fruit waar te nemen, maar hij is te pikant om hem zo op prijs te stellen. Met water wordt hij echter niet beter en da's jammer. Hij krijgt een tikkeltje chemische zoetheid, terwijl het zuurtje luider wordt.

De afdronk is erg lang en laat je mond helemaal droog achter. Verdund is dat minder het geval, maar verliest hij flink aan smaak.

Puur is hij prima, maar hij verdraagt helaas geen water. Geen zwemmer, dus. Deze is zelfs in slechts een klein beetje water verdronken. Met dank aan mijn whiskygabber Imanuel voor het erg gulle sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)