WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macmyra Vit Hund

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 09, 2018 07:28:25

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Vit Hund, 500ml
Kleur: clear
ABV: 46.1%

Plezant

Ondertussen kreeg ik van mijn whiskygabber Marcel uit Nederland een aantal samples new make opgestuurd. Eéntje daarvan was deze commerciëel verkrijgbare Vit Hund, de witte hond - oftwel new make - van het Zweedse Mackmyra. Zouden ze hun inspiratie bij de Amerikanen gehaald hebben? Die noemen hun new make immers ook White Dog. Enfin, dit terzijde. Een halve liter kost je zo'n 30 tot 40 EUR, wat niet weinig is.

De neus zou ik bijna grappig durven noemen. Hij bracht alleszins een glimlach op mijn gezicht toen ik mijn neus voor het eerst in het glas stak. Snoeperig zoet op moutsuikers, erg romig en doet me in eerste instantie vooral aan grappa denken. Ken je die violette kussentjes van Rocks en Roll Candy? Yup. Dat in vloeibare vorm met een licht zurige twist. Maar wel plezant.

Op smaak is hij eveneens erg romig en snoeperig zoet. Zoeter dan verwacht, moet ik zeggen. Maar wel mooi kruidig ook. Denk kardemom en eucalyptus. Aspartaam? Ja, daar lijkt het wel op. En een tikkeltje aspirine, wat ik dan weer net wat minder vindt. Krijt? Vreemd, allemaal. Maar wel plezant.

Van een finish is hier amper sprake, natuurlijk.

Hoewel hij qua new make (waar ik, zoals u wellicht weet, een zwak voor heb) niet in mijn top tien staat, vond ik het heel erg leuk deze te proeven. Hij lijkt in niets op de whisky van Mackmyra, wat opnieuw het belang van het vat - voor zover dit nog nodig was - onderstreept!

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)