WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Box Dàlvve

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 08, 2018 07:25:12

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box Dàlvve, Batch 2, OB 2011/2016, 1st fill bourbon casks, 14.208 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Aperitief

Van de Dàlvve kunnen we zeggen dat het de eerste echte toevoeging is aan de standaar range van de Zweedse distilleerderij Box. Ik oktober 2016 kwam hiervan de eerste batch op de markt - eindelijk in flessen van 70cl - terwijl de batch die wij proeven in al volgde in december 2016. Ondertussen is ook batch 3, gelanceerd in april 2017, verkrijgbaar. Het is een 5-jarige malt die op first fill bourbonvaten rijpte.

De neus is heel licht en doet meteen aan ontbijtgranen denken. Met wat stukjes ananas erin. Best ook wat Granny Smith appel. Licht en vrolijk, maar niet echt veel om het lijf. Doet jong aan, hoewel hij minder jong is dan enkele die ik eerder proefde. Witte chocolade. Er zit een hint van geturfde mout in, maar helemaal achteraan. Erg clean, dat wel.

De body is aan de lichte kant, maar niet waterachtig - gelukkig maar. Erg fris en monter, maar wel bijzonder jong, althans zo voelt het aan. Peren, appels, wat citrusfruit en opnieuw wat turf, wat zorgt voor een zachte rookontwikkeling. Maar echt zacht, hoor. De mout komt er duidelijk door, moutsuikers inclusief. Wat zoethout en witte peper voor een kruidige basis, maar alles bij elkaar een redelijk lichte malt.

De afdronk, die middellang is, kenmerkt zich door een lichte kruidigheid en wit fruit. Betrekkelijk zoet en licht drogend.

Leuke aperitiefstijl malt uit het hoge noorden, maar eerder gewoontjes op de hints van turf na. Doet wel wat jonger aan dan zijn vijf jaar en is voor onze contreien aan de dure kant met zijn prijskaartje van 50 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)