WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Ord 23 Year Old 1974 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 27, 2018 18:36:37

Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Ord 24 Year Old 1974/1998 Rare Malts Selection
Kleur: zonlicht
ABV: 60.8%

Rottende Appelsienen

Glen Ord werd opgericht in 1838 op het Black Isle, zo'n 15 kilometer ten noordwesten van Inverness. Slechts een 20% van de productie is bestemd voor single malt releases, de rest gaat naar de blends van Diageo, met Johnnie Walker en Dewar's op kop. In 1998 werd deze 23-jarige Glen Ord uit 1974 op de markt gebracht in de Rare Malts serie.

OMG, dit is een erg interessante neus, hoor! Flink wat gedroogd geel fruit, toffee, koffiegruis, aardbeienconfituur en munt. Doet wat aan After Eight denken. En vooral - iets wat niet goed klink, maar echt mooi kan zijn in een whisky - rottende appelsienen. Een zacht streepje woodsmoke. Erg leuke neus waar ik gerust nog een kwartier mee bezig kan zijn.

Klets! Boem! Paukenslag! Erg krachtige aanzet - wat niet hoeft te verbazen, natuurlijk - met een erg waxy kantje. Flink wat menthol, kinine, gedroogde abrikozen, mandarijntjes, aardbeien (opnieuw), snoepkersen en kokosnoot. Earl Grey thee (na de koffie op de neus is dat toch grappig, nee?). Flink kruidig op nootmuskaat en zwarte peper. Zoet, droog, gebalanceerd en old school. Om kort te gaan: geweldig!

De lange, warme afdronk geeft zelfs de indruk dat hier wel een turf aan te pas zou zijn kunnen gekomen. Zou het?

Ik proefde eerder al de Glen Ord 1973 uit de Rare Malts reeks, maar deze is toch stukken beter. Je moet voor een fles ondertussen toch zo'n 300-400 EUR over hebben. Met grote dank aan Chris Lauriers voor het sample!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)