WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Albyn 26 Year Old 1975 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 27, 2018 08:47:34

Distilleerderij: Glen Albyn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Albyn 26 Year Old 1975/2002 Rare Malts Selection
Kleur: licht goud
ABV: 54.8%

Agave

Het lot dat Glen Albyn onderging is zo mogelijks nog erger dan dat van Glen Mhor. Deze distilleerderij - eveneens in Inverness - werd ook gesloten in 1983 en werd ook plat gesmeten om plaats te maken voor een shopping center. Enige verschil: het B&Q complex op de terreinen van Glen Albyn staat op zijn beurt ook al enkele jaren te verkommeren. Officiële bottelingen zijn er niet met één uitzondering: deze Glen Albyn 1975 in de Rare Malts Selection. Het is nog maar mijn vierde en bovendien is het al 4 jaar geleden dat ik nog eens een Glen Albyn aan de lippen zette.

De neus is redelijk gesloten en offreert in eerste instantie enkel wat heide, menthol en harde peren. Woodsmoke en iets van peper, maar ook honing na enkele ogenblikken. Hij moet wel wat kunnen ademen alvorens iets prijs te geven. Betrekkelijk stoffig met een flinke aciditeit, wat me nog niet over de streep kan trekken.

Op de tong is hij wel mooi olieachtig en onmiddellijk betrekkelijk pikant. Flink wat grassen, groene kruiden (kardemom!) en pepers alvorens er ook maar iets van fruitigheid aan te pas komt. Agave? Ja, echt waar. Dat had ik niet verwacht. Wat citrus (citroen, appelsien) en zoethout. Peren en Granny Smith appels. Het hout wordt wel heel snel heel luid.

De finish is lang en romig, de pepers zetten je mond helemaal droog en de eik zorgt voor een warm, bijna branderig, gevoel met een zilt orgelpunt.

Glen Albyn blijft moeilijk. Ik wil hem graag beter vinden, maar het lukt me niet. Met grote dank aan Chris Lauriers voor het sample!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)