WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Coleburn 21 Year Old 1979 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 26, 2018 17:40:15

Distilleerderij: Coleburn
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Coleburn 21 Year Old 1979/2000 Rare Malts Selection
Kleur: goud
ABV: 59.4%

Waxy

Opgericht in 1896 op een steenworp van Longmorn en BenRiach, is deze Speyside distillery al lang verdwenen in de geschiedenisboeken. Immers, Coleburn was ook één van de 28 slachtoffers die in 1983 gesloten werd door eigenaar Diageo. De site is ondertussen verkocht aan projectontwikkelaars Winchester Brothers. Deze Coleburn 1979 is de enige officiële release die van deze teloor gegane distilleerderij werd uitgebracht. Voor mij is het nog maar de derde ontmoeting met deze whisky.

De neus begint een beetje herbaal/floraal op wilde heidebloemen en netels. Citroengras. Ook een milde toets van rubber, maar die vervliegt betrekkelijk snel om plaats te maken voor mooie fruitige toetsen als van gekonfijte appelsien en kokosnoot. Hij wordt snel een tikkeltje waxy. Citrus wordt groots. Ananas komt er bij. Wine gums. Wordt alsmaar zoeter. Erg mooi, moet ik zeggen.

Heerlijk romig op de tong. Prikkelt wel een beetje. Erg waxy op kinine, citrus, munt, appelsap, gesuikerde limoenschillen met flink wat kruiden als gember, zoethout en een zilt randje. Het hout laat zich ook niet onbetuigd, hoor. Woodsmoke en tannine. Deze kan je rustig complex noemen.

De finish is zijn enige tekortkoming, als ik dat zo mag uitdrukken. Kort, drogend en bitter - zelfs bijna astringent.

De twee Coleburn die ik eerder proefde, kunnen niet tippen aan deze Rare Malt, hoor. Hij heeft wat weg van Clynelish, eigenlijk. Wat een aangename verrassing. Met grote dank aan Chris Lauriers voor het sample!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)