WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Finlaggan Cask Strength

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 11, 2018 17:36:47

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Cask Strength, 2015
Kleur: licht goud
ABV: 58%

Van Zoet Naar Zilt

Ik proefde eerder al een Finlaggan op vatsterkte en kon dit best op prijs stellen. Mijn whiskygabber Pat stopte me onlangs een sample in de handen van een release die gebotteld werd op 18 mei 2015. Ik proef hem graag opnieuw.

Roet, asfalt en gedroogd gras en een goeie dosis butaangas gaan vooraf aan hints van citrusfruit, jonge appeltjes en iets van amandelspijs. Deze neus vertoont ook een beetje zilt en een mooie dosis turf. Onmiskenbaar Islay.

Op smaak is hij erg rokerig, kruidig en verrassend zoet. Amai, mijn klak, want een pikantje jongen, zeg. Het ABV zal daar ook wel voor iets tussen zitten. Ik krijg het er helemaal warm van. Appels, grapefruit, limoen hand-in-hand met zilt, gember, zoethout en flink wat peper. Honing komt er bij, maar die kan niet opboksen tegen de grote hoeveelheid zilt. Hij gaat van bijzonder zoet naar heel erg brak. En dat werkt prima.

De finish is lang, rokerig en lekker warmend.

Prima whisky, die me vooral aan Lagaulin doet denken, maar zekerheid daarover heb ik niet.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)