WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Finlaggan Eilean Mor

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 10, 2018 19:45:35

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Eilean Mor
Kleur: goud
ABV: 46%

Niet Mijn Ding

Van Finlaggan weten we dat het om een single malt van Islay gaat, maar welke is een raadsel. Er is al zowel Lagavulin, Laphroaig als Caol Ila gebotteld onder dit label. Benieuwd wat deze Eilean Mor te bieden heeft. Iemand enig idee waar Eilean Mor naar verwijst? Laat het mij aub weten, want de enige referentie die ik vond was een verhaal rond de mysterieuze verdwijning van drie vuurtorenwachters op de Flannan Isles, die helemaal in het noorden liggen, nog noordelijker dan Lewis. Wat is dan de link met Islay?

De neus is een tikkeltje umami. Ik heb aardappelpuree, hazelnoten, gezouten karamel, rosbief en zoete turf. Na enkele ogenblikken wat plasticine, een toefje sulfer en een hint van donker fruit. Wat een vreemde combinatie, toch? Maar het geheel lijkt wel te werken. Ik ben er nog niet helemaal uit, zelfs niet na 15 minuten nosen.

Oesje... op smaak valt dit tegen. Na een initiële, weliswaar erg korte, opstoot van zoetigheid, wordt hij heel snel erg bitter. Flink wat tannine, woodspice, turf en dat is het zo'n beetje. Dit is ook betrekkelijk jong, heb ik de indruk. Dat hoeft niet per sé slecht te zijn, natuurlijk. Maar hij heeft niks complexiteit en de balans is ver te zoeken. Betrekkelijk scherp drankje.

De afdronk is middellang, rokerig met een hint van menthol. Hij laat je mond semi-droog achter.

Niet mijn ding, punt.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)