WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lagavulin Islay Jazz Festival 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 09, 2018 07:15:54

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin Islay Jazz Festival 2017, OB 2017, 6.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 57.6%

Jazz

Naast het bekende Feis Ile is er nog een whisky- en muziekfestival op Islay, namelijk Islay Jazz. En Lagavulin, één van de sponsors en organisatoren van Islay Jazz, brengt jaarlijks steevast een speciale whisky op de markt voor dit evenement. Dit is de Lagavulin Islay Jazz Festival 2017 botteling, enkel verkrijgbaar in de distilleerderij.

Op de neus is hij verrassend fris en ligt de nadruk op vanille en citroenen. De typische maritieme trekjes van Laga zitten er zeker in, maar de turf is erg discreet. Assen bij de vleet, nochtans. Het zilt laat na enkele ogenblikken meer van zich horen. Dit is een erg mooie, maar eenvoudige neus. En daar is niks mis mee.

Op smaak is het een turfbom. Hoewel opnieuw erg zoet (heel erg veel vanille), krijg ik nu een karrenvracht aan assen en flink wat rook. Peren, limoenen, bloemige honing en een beetje zoethout. Ondanks het hoge ABV gaat deze heel erg vlot naar binnen. Een pepertje zorgt voor een prikkel op de tong. Maar afgezien daarvan is deze gevaarlijk drinkbaar.

De afdronk is best lang te noemen, met vanille en een warm pepertje op het sterfbed.

Er zijn maar 6000 flessen van dit goedje afgevuld, maar tot mijn verrassing stonden er in de shop van het visitor center nog tientallen (ook van de 2016 editie), iets wat van de Feis Ile bottelingen niet gezegd kan worden. Onterecht, vind ik, want deze is erg lekker.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)