WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lagavulin 16 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 06, 2018 10:05:32

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 16 Year Old, OB 2015
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Hoge Lat

De Lagavulin 16 is een klassieker die in elke barkast zou moeten staan. Is je fles leeg, loop dan onmiddellijk naar de winkel om hem te vervangen, want het is een betaalbare standaardwhisky, die de lat erg hoog legt. Ik proef met veel plezier een botteling van 23 december 2015, met dank aan Pat voor het sample.

De neus is krachtig en zacht tegelijk met flink wat medicinale elementen en turf, zeezout en nog meer maritieme elementen. Ik wordt zo getransporteerd naar de woeste kust van Islay waar ik bijna van mijn sokken werd geblazen door een flinke westenwind. Maar ook verkoold hout, vanille, karamel en appelsien tekenen present op deze mooie, warme neus.

Zijdezacht rolt deze over de tong, ondertussen je smaakpapillen strelend met verassend zoete toetsen als van karamel, appelsien en donker fruit. Uiteraard komen daar onmiddellijk heerlijke, klassieke Lagavulin elementen aan te pas: iodine, zilt, turf en rook.

De middellange finish gaat verder op hetzelfde elan.

Ah... een klassieker, ik zei het al. Meer sherryinvloeden dan ik me kon herinneren. En inderdaad: hij moet in je kast. Dat doet me er aan denken... snel naar de winkel!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)