WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2011

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, december 31, 2017 08:51:47

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2011, Ileach Edition, 3750 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 50.5%

Vanille & Honing

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2011 die Ileach Edition werd gedoopt ter ere van John Campbell, de eerste Master Distiller bij Laphroaig die op Islay is geboren.

Hoewel de neus met flink wat turfrook begint, deemstert dit al snel weg om plaats te maken voor appelsien en tabak, gevolgd door bruine suiker en oestersap. Maar ook dat blijft niet duren en gaat over in gezouten spek op de barbecue. En lekker dat het is!

Op smaak is het net van 't zelfde. Eerst rokerig, dan zoet en dan weer zilt. Gaat mooi op en neer, maar is tevens prima in balans. Wat peper en nootmuskaat zorgen voor de nodige kruidigheid. Wordt midpalate wel heel droog.

In de lange afdronk zet het drogende effect zich voort, maar wordt hij weer verrassend zoet op vanille en honing.

Wederom een prachtige Laffie die de Cairdeas reeks zeker tot eer strekt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)