WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 29 Year Old 1986 Oloroso Sherry Butt #7569

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, december 05, 2017 17:45:03

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 29 Year Old 1986/2016, Oloroso Sherry Butt Finish #7569, 568 bts
Kleur: amber tot brons
ABV: 51.0%

Sherry & Turf!

Dit single cask van geturfde BenRiach maakt deel uit van de Single Cask Release Batch #13. De malt kreeg een finish op een oloroso sherry butt. Het kleurtje is niet min. Bijna 600 flessen werden op de markt gebracht - op vatsterkte welteverstaan. Het was voor mij één van de hoogtepunten van het Internationaal Whisky Festival in Gent in februari 2017.

Op de neus lijkt het wel of allerhande donker fruit als vijgen en pruimen overgoten met een BBQ sausje in mijn glas zitten. Heerlijke combinatie. Er zit een groen kantje aan als van tuinkruiden, maar het is toch vooral dat fruit dat hier met de aandacht gaat lopen. Rond en rijk, sappig en... succulent, dat is het woord dat ik zoek!

Hij komt zalig romig binnen en omfloerst de tong onmiddellijk met al dat heerlijke van de neus, opgesmukt met flink wat kruidigheid (kruidnagel, kaneel, zwarte pepers). Een gerookte marmelade van rozijnen, vijgen en dadels, aangevuld met orangettes en vers gemalen koffiebonen. En waag het niet van hier water bij te doen - dit is makkelijk drinkbaar en overheerlijk!

De afdronk is lekker lang en warmend, maar blijft donkerzoet tot op het sterfbed.

Aanrader! Ik heb al vaker gezegd dat ik de combinatie van turf en sherry niet altijd makkelijk vind, maar dikwijls wel erg lekker en deze BenRiach is daar een uitstekend voorbeeld van. Ondertussen al onvindbaar geworden, tenzij je er 325 EUR voor over hebt.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-09-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)