WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 10 Year Old 2005 Port Cask #6705 for Premium Spirits

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, december 03, 2017 19:15:17

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old 2005/2016 for Premium Spirits, Port Cask #6705, 274 bts
Kleur: koper
ABV: 57.9%

Fruitpap voor de Baby

Premium Spirits is de Belgische importeur van BenRiach. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er af en toe een vaatje speciaal voor dit bedrijf wordt gebotteld. Dit portovat leverde 274 flessen op vatsterkte op. De koperkleurige whisky heeft een mooi rood tintje, ongetwijfeld van het portovat.

De neus begint eerlijk gezegd betrekkelijk gesloten. Hij heeft tijd en handwarmte nodig om zijn ware aard te tonen. Maar dat geduld wordt dubbel en dik beloond met heerlijke toetsen van rood fruit, marsepein, fruitpap voor de baby, aardbeien en frambozen. De hint van natte aarde en een toets van rubber nemen we voor lief. Er zit nog iets melkachtigs aan waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Tot slot - gelukkig helemaal op de achtergrond - nog een toets van kauwgom.

Hij mocht wat mij betreft iets meer body hebben, maar pikant is hij wel! Flink wat kaneel, nootmuskaat en zwarte peper. Dan pas volgt allerlei rood fruit met aardbeien en kersen op kop. Flink wat aardse tonen, waar ik wel van hou. Maar blind zou ik hier nooit BenRiach uithalen, moet ik zeggen. Dat neemt niet weg dat dit wel erg lekker is.

De afdronk is erg lang, warm en kruidig met een typisch zoetje van de portvaten.

Atypische BenRiach die wat van zijn typische fruitigheid mist, maar anderzijds voldoende interessant, zeker in de finish waarin het portovat echt zijn stempel drukt.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-09-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)