WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Arran The Devil's Punch Bowl 3

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, december 01, 2017 07:28:20

Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran The Devil's Punch Bowl 3 - The Fiendish Finale, OB 2014, 6.660 bts
Kleur: goud
ABV: 53.4%

Duivelse Finale

Toen ik de eerste Arran Devil's Punch Bowl proefde, weeral meer dan 4 jaar geleden, was ik best onder de indruk. De tweede had ik helaas gemist, maar dankzij mijn whiskygabber Manny kon ik toch een gul sample te pakken krijgen van de laatste. Het betreft wederom een hele resem verschillende vaten, maar deze keer werd de vintage niet meegegeven, enkel de types. En dat zijn er wel wat: Oloroso Sherry Butts #219, 220, 714, 1643, 1648, 1827, 1828, 2105; French Oak Barriques #696-698, 700, 701, 703-705 en Bourbon Barrels #042, 050, 052, 074, 079. Kwestie van ook de anoraks onder ons van dienst te zijn. Het is de derde en laatste, die als tagline 'The Fiendish Finale' meekreeg. Fiendish betekent wreed, duivels of kwaadaardig en is een woord dat vooral in de 19e eeuw vaak werd gebruikt, maar vandaag niet zo vaak meer voorkomt.

Aromatische neus - weliswaar suikerzoet - op karamel, kersen, perzik, banaan, lychee en witte chocolade. Er zit nog een hint van grapefruit in, maar op de achtergrond, net als wat appelsien en vanille. Nog verder - je moet er echt naar zoeken - een licht zilt briesje.

Hij is best romig en licht pikant. Pomme d'amour komt eerst, dan flink wat citrustoetsen met tot slot wat pruimen en perzik. Ja, fruitig is dit wel, maar nootmuskaat, witte peper en flink wat getoaste eik maken hem een pak kruidiger dan de neus deed vermoeden. Wat honing en toffee verzachten hem nog wat. Het fruit evolueert vanaf de tweede sip naar de gekonfijte en gedroogde variant.

De lange afdronk blijft kruidig en zoet, met iets van noten op het sterfbed. Vlak voor hij verdwijnt duikt plots nog een toets van bubblegum op.

Hoewel ik deze erg leuk en interessant vind - vooral goed 'gemaakt', als u begrijpt wat ik bedoel - vond ik de eerste release stukken beter (over de tweede kan ik niet oordelen). Bedankt, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-09-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)