WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Torabhaig Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, november 15, 2017 07:33:37

Torabhaig Distillery

Teangue Sleat
Isle of Skye IV44 8RE

Scotland
+44 1471 833337
http://www.torabhaig.com/

Noble

De Torabhaig Distillery was de grote droom van Sir Iain Noble, de oprichter van Noble Grossart, Schotlands eerste handelsbank. In 1972 ging hij van zijn pensioen genieten op het eiland Skye, waar hij een groot stuk land kocht dat voorheen eigendom was van Lord Macdonald. Dat hij zelf een begenadigd whiskyliefhebber was, bewees hij door in 1976 de onafhankelijke bottelaar Pràban na Linne op te richten. Onder dit label worden de malt Poit Dhubh en de blends Te Bheag en Mac Na Mara gebotteld.

Noble had jarenlang het plan opgevat om een 19de-eeuwse boerderij om te vormen tot een distilleerderij en kreeg hiervoor zelfs al in 2002 de nodige vergunningen. Maar de uitvoering bleef op zich wachten. In 2010 overleed hij, toen de onderhandelingen met Mossburn Distillers (onderdeel van het Nederlandse Marussia Beverages BV) nog maar net waren gestart. Nu, zeven jaren na zijn dood, gaat de droom van Noble in vervulling. De boerderij werd volledig gerenoveerd tussen 2013 en 2016 en sinds januari 2017 is de distilleerderij operationeel.

Groots

Torabhaig ziet het groots. Ze gaan immers uit van een capaciteit van jaarproductie van 500.000 liter. De mout is afkomstig van Simpson’s. Na 90 uur fermentatie in de 8 washbacks van Douglas Fir gaat de vloeistof naar de stoomverwarmde ketels.

Ze gebruiken 2 stills met een capaciteit van 8000 liter (wash still) en 5000 liter (spirit still). Alle productie is vooralsnog voorzien om gebotteld te worden als single malt. Het rijpen gebeurd voor 90% in gepelletiseerde magazijnen en 10% in een klassiek dunnage warehouse.

Het water voor hun productie betrekt Torabhaig van twee stromen, de Allt Gleann Thorabhaig en de Allt Breacach.

Range

Aangezien de distilleerderij nog maar sinds januari 2017 operationeel is, wordt het nog minstens tot 2020 wachten alvorens we de eerste whisky van deze distilleerderij zullen kunnen proeven, hoewel de eigenaars wellicht langer zullen willen wachten.

Het plan is alvast om een typische Island whisky te maken, vergelijkbaar met Talisker – die nu de titel van enige distilleerderij op Skye verliest – wat betekent dat hij licht geturfd (50ppm) zal zijn, maar vooral erg fruitig. In de zomer van 2017 ging het visitor center open, inclusief shop en café.  • Reacties(0)