WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ben Nevis 18 Year Old 1999 Brachadair

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, november 13, 2017 07:21:13

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 18 Year Old 1999 Brachadair, Sherry Hogshead #80, 244 bts
Kleur: brons
ABV: 56.8%

Kersen

Op het Antwerps Whisky & Spirits Festival werd ik erg aangenaam verrast door twee nieuwe bottelingen van Brachadair, de Belgische bottelaar die ons eerder al op een geweldige Arran, Braeval, Clynelish, Laphroaig, Linkwood en Mortlach trakteerde. Zijn nieuwste releases zijn een erg boterachtige Invergordon uit 1972 en een gesherriede Ben Nevis uit 1999. Vandaag proef ik met veel plezier opnieuw de Ben Nevis op sherryvat.

Bij de eerste snuif is het even schrikken. Babyadem is het eerste waar ik aan moet denken. Maar dat maakt razendsnel plaats voor geprakte banaan, bruine suiker, zoete boter en een karrenvracht aan rood fruit. Kersen op kop. Hij is zelfs een tikkeltje umami. Na enkele ogenblikken komt daar heel wat fruit bij. Perzik, ananas, gekaramelizeerde appelsien. Hij wordt zelfs een tikkeltje romig en doet me wat aan yoghurt denken. Hij is erg zoet en zeer uitnodigend.

Dankzij het hoge ABV is hij lekker mondvullend en bijzonder kruidig. Mierzoet op rood fruit en abrikozen, aangevuld met perzik en zelfs wat donkere chocolade. De kruiden van dienst zijn gember, nootmuskaat en flink wat zwarte peper. Er danst zelfs wat menthol op de tong. Erg aangenaam en een tikkeltje ondeugend. Maar water hoeft hij zeker niet (en ik ga het dus ook niet proberen). Midpalate wordt hij licht drogend en steekt er een bittertje de kop op als van grapefruit. Mooi in balans.

De afdronk is heerlijk lang en kruidig met een bitterzoete toets op het sterfbed.

Hoera! Weer een erg lekkere botteling van Brachadair. Hij bottelt niet veel (naar mijn mening), maar wat hij bottelt is keer op keer een schot in de roos. Hij is nog maar net uit, dus je kan er zeker nog aan geraken. Ik kan hem u warm aanbevelen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)