WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kilchoman 2012 Red Wine Cask Sample

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, november 10, 2017 07:14:55

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 2012 Red Wine Cask Sample, Red Wine Cask #12/469
Kleur: koper
ABV: approx 59%

Douro

Op een leuke Kilchoman tasting in mei 2017, bracht James Wills een cask sample mee op vatsterkte van een Kilchoman die gerijpt had op een vat dat eerder rode wijn bevatte. Hij had het sample meegebracht in een soort avant-premiere van de Kilchoman Red Wine Cask Matured release die zopas op de markt is verschenen. Kilchoman op rode wijn... voor alles een eerste keer.

Op de neus is hij verrassend zoet. Hij doet me zelfs een beetje aan melasse denken. Het is nochtans geen rumvat. Daarnaast flink wat nat hout, aarde en iets wat me aan de pralinévulling van chocolade doet denken. De turf is aanwezig, maar op de achtergrond. Dit is een erg uitnodigende neus.

Op smaak is het een explosie van rood fruit en houtskool met een licht bittertje dat me wat aan een druivenpit doet denken. Het is toch even wennen, maar it grows on you, en nog geen klein beetje ook. Laat deze een kwartiertje staan en hij wordt echt heerlijk donkerzoet op geroosterde noten, marshmellow en cuberdons. Heel apart, maar overheerlijk. De turf zorgt voor een lichte rokerigheid, maar die speelt enkel een bijrol.

De afdronk is middellang, donkerzoet en kruidig.

Geweldige, zij het wel atypische, Kilchoman. Benieuwd wat dat gaat geven na het huwelijk met de zustervaten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)