WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kilchoman 2009 Vintage Cask Sample

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, november 09, 2017 07:20:20

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 2009 Vintage Cask Sample, Fresh Bourbon Cask #09/27
Kleur: stro
ABV: approx. 59%

Scheepstouw

In mei 2017 nam ik deel aan een leuke tasting van Kilchoman onder leiding van de immer plezante James Wills, zoon van Kilchoman-oprichter Anthony. Eén van de speciallekes die hij toen bij had, was een cask sample van een botteling die later op het jaar zou verschijnen. Dat is ondertussen gebeurd, dus vond ik het leuk beide nog eens tegenover elkaar te zetten. Dit is een sample van één bepaald vat dat nadien verdween in de vatting die werd samengesteld voor de 2009 Vintage release.

De neus is op zijn zachts stevig te noemen. Flink wat citrustoetsen en iets van scheepstouw. Typische maritieme elementen die we van Kilchoman gewend zijn. Iets van olijfolie en oestersap. Ook een flink herbale toets als van rottende planten (dit is géén offnote!). De turf is aanwezig, zij het wel discreet.

Dat dit op smaak een stevige jongen is, hoeft niet te verbazen, natuurlijk. Zilt en geturfd met een zoete basis. Denk appels, vanille en flink wat citrusfruit. De turf gaat zelfs richting plasticine en aarde. Heerlijk is dit.

De finish is lang en kruidig.

Dit is een mooie Kilchoman die als single cask zeker hoog zou aangeschreven staan. Benieuwd wat dat zal geven in de finale release van de Kilchoman 2009 Vintage, die toch versneden zal worden naar 46%.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)