WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciƫren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 12 Year Old QEII Crystal Decanter

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, november 01, 2017 07:54:19

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland
Fles: Auchentoshan 12 Year Old, OB 1984, Queen Elisabeth Crystal Decanter, 1000ml
Kleur: oud goud
ABV: 43%

QE2

Auchentoshan had begin jaren '80 uit de vorige eeuw een prachtige kristallen decanter laten blazen, exclusief voor de verkoop op de Queen Elizabeth II - kortweg QE2 - het luxe cruiseschip dat ondertussen ergens in Dubai ligt te wachten om omgebouwd te worden tot drijvend hotel. Het is belangrijk te beseffen dat Auchentoshan toen als standaard enkel een 10-jarige op bourbon op de markt had en dat dit een 12-jarige is die zowel op bourbon- als sherryvaten rijpte. En ook de vergelijking met de veel later geintroduceerde 12 Year Old gaat niet helemaal op, want die wordt op 40% vermarkt, terwijl deze op 43% is gebotteld.

Op de neus krijg je mooie toetsen van vanille en kokosnoot van de bourbonvaten, maar hij vertoont ook mooie toetsen van sultanas en rumrozijnen. Hij is erg zacht en toegankelijk, zoals je van Auchentoshan zou verwachten.

Hij is mooi romig en zoet op vanille en kokos, maar ook gedroogde abrikozen en offreert zelfs een lichte bite van gember en kruidnagel.

De finish is niet erg lang, maar wel zacht en zoet.

Dit is toch wel een beetje liquid history en iets heel anders dan de hedendaagse 12-jarige Auchentoshan (die ik ook erg lekker vind). Voor de minder gefortuneerde passagiers werd er ook een 1-literfles met QEII-label op de markt gebracht. De decanter - als je hem nog kan vinden - zal je zo'n 500 tot 750 EUR kosten, terwijl de fles iets van een 150 EUR kost.


83/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)