WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tomintoul Five Decades

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, september 14, 2017 07:23:29

Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tomintoul Five Decades, OB 2015, 50th Anniversary of Tomintoul, 5.320 bts
Kleur: amber
ABV: 50%

Vijftig

De Tomintoul distilleerderij is betrekkelijk jong. Ze werd pas in 1965 opgericht. In 2015 vierde ze bijgevolg haar 50e verjaardag. Deze Five Decades werd gebotteld om dat te vieren. De whisky werd overigens, zoals de naam ook al aangeeft, samengesteld met malts uit 1965, 1975, 1985, 1995 en 2005. U begrijpt wellicht waarom ze niet gekozen hebben voor een leeftijdsaanduiding. En uiteraard werd hij versneden naar 50%. Hier is over nagedacht.

De neus is alvast erg aromatisch en rijk. Ik krijg zoet fruit - probleemloos tropisch te noemen - en een mooie mengeling aan noten (walnoten in de hoofdrol), maar hij heeft tevens iets van een sigarenkistje, weliswaar met echt goeie sigaren er in... Rozijntjes en pruimen verschijnen, maar worden al snel overstemd door sinaasappel en Turks Fruit. Alsof dat nog niet genoeg is krijg ik ook nog wat woodsmoke en iets stoffigs. Een tikkeltje old school, als u begrijpt wat ik bedoel. Ja, dit mag je gerust complex noemen. Wat lekker, zeg.

Hij is mooi romig, tikkeltje waxy, en wat kruidig. De eik laat zich verre van onbetuigd. Maar ook op de tong is het een prachtig panoply van smaken die een grote invloed van sherryvaten verraad. Flink wat noten, opnieuw, maar ook banaan en kokos. Gember, nootmuskaat en peper zijn de kruiden van dienst. Dit is erg, erg mooi.

De afdronk is lang, licht drogend en erg gekruid. Hij laat je een beetje verweest achter...

Dit is nog maar mijn 15e Tomintoul, maar het is wel één van de lekkerste die ik al proefde. Je gaat hier wel 400 EUR of meer voor moeten ophoesten... Dat is natuurlijk niet weinig.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)