WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Invergordon 29 Year Old 1988 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, september 10, 2017 11:57:13

Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 29 Year Old 1988/2017 for Mark & Manny's Malt, 50bts
Kleur: goud
ABV: 46.9%

Popcorn

Invergordon werd in 1959 opgericht en is één van de twee graandistilleerderijen die niet in de Lowlands ligt (de andere is Cameronbridge). Ze is eigendom van Whyte & Mackay en ligt op een spreekwoordelijke steenworp van Dalmore van dezelfde eigenaars. Tussen 1965 en 1977 stond op dit terrein van zo'n 80 hectare ook even een kleine malt distilleerderij die naar de naam Ben Wyvis luisterde. Maar dit terzijde. Want het is hoog tijd om te laten weten dat Manny en ik dit uitzonderlijke bourbonvat met graanwhisky uit 1988 ontdekten en na een eerste kennismaking onmiddellijk beslisten dat we deze voor MMM wilden bottelen. Hij is net geen dertig jaar oud. Hij verscheen in de Galaxy-reeks en kreeg, in plaats van een planeet, de maan op zijn label.

Zoals het een goed gerijpte grain betaamt, offreert deze Invergordon flink wat onrijpe banaan en witte chocolade op de neus, aangevuld met houtlijm en vanille. Hij is geweldig rond en romig op kokosnoot, popcorn en honing.

Een heerlijke zoetigheid neemt bezit van je smaakpapillen, met flink wat kaneel. Hij wordt zelfs snoeperig, maar zonder te plakken. Er verschijnt wat tropisch fruit. Denk ananas, mango en abrikozen.

De afdronk is aan de korte kant en biedt nog wat kruiden alvorens hij een zoete dood sterft.

Wat kan grain whisky toch mooi zijn, als hij de kans krijgt om lang te rijpen op goed hout. Deze spendeerde ei zo na 3 decennia in een geweldig bourbonvat. We zijn dan ook in de wolken met deze grain. Het is meteen ook de oudste whisky die Manny en ik al bottelden. Kostprijs 115 EUR, maar wel beperkt tot 50 flessen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)